Maak je eigen content kalender op maat!

Door je eigen content kalender op maat te maken, ontsnap je uit je content doolhof en heb je uiteindelijk een product wat voor je werkt in plaats van tegen je! En moeilijk is het niet, gelukkig; het kost je alleen een beetje tijd om hem te maken en uit te werken. Als je eenmaal een eerste content kalender hebt gemaakt, dan is het een kwestie van bijwerken en proberen wat voor jou persoonlijk goed werkt en wat minder. En de basis voor zo’n persoonlijke kalender, die heb jij staan aan het einde van dit artikel!

HOE MAAK JE JE EIGEN CONTENT KALENDER OP MAAT?

Nu je zoveel mogelijk content verzameld hebt wat je wilt gaan inplannen, heb je natuurlijk die persoonlijke content kalender nodig! Daar zijn legio mogelijkheden voor en ik zal er een aantal van bespreken.

Begin je net of wil je het gewoon eens proberen, zonder nieuwe programma’s of apps te hoeven leren of aan te schaffen? Of wil je juist wat minder achter je scherm zitten? Dan is een papieren variant een prima optie! Het is geen investering, want je hebt waarschijnlijk wel wat papier en pennen liggen.

Ben je echt liever digitaal bezig en wil je een snelle koppeling naar je tekstbestanden? Wil je de niet-verspillende flexibiliteit van een digitaal programma? Dan zijn Trello en Excel goede opties!

Maak je eigen content kalender

op papier:

Ik werk graag op papier. Het is een tastbaar medium, je kunt het ophangen en je kunt hem inspirerend decoreren als je dat leuk vindt. Werk je bijvoorbeeld met themaweken of -maanden, dan kun je de kleuren of illustraties die hierbij passen en inspireren, gebruiken. Dat is TOP voor je werkplezier en persoonlijk vind ik het een heerlijke motiverende bezigheid!

 De opties waar ik voor kalenders vaak gebruik van maak en ook mee afwissel:

  • Een kalenderverdeling maken op een vel A3 papier, waarna ik met verschillende kleuren taken indeel;
  • In mijn bullet journal/agenda van Leuchtturm maak ik iedere maand een maandoverzicht verdeeld over twee pagina’s;
  • Met post-its of kaartjes om op een ondergrond te bevestigen, wat de meest flexibele variant is!

Deze methodes hoeven niet heel strak of supernetjes te worden uitgevoerd, en ik gebruik ze vooral als een snelle optie om ideeën uit mijn hoofd op papier te zetten en globaal te ordenen. Vaak maak ik daarna ook een Trello bord aan, waarmee ik heel flexibel kan zijn. Met deze combinatie heb ik mijn content kalender altijd ergens bij de hand!

 De papieren variant is heel tastbaar, fysiek en het is even lekker weg van je computerscherm. Vooral het laatste vind ik bij tijden een heel fijn voordeel van deze methodes! Het maken ervan ervaar ik bijna als een soort meditatie, zo ontspannend werkt het met de hand werken voor mij.

in Trello:

Naast de kalender in mijn agenda heb ik er dus ook één als Trello bord! Ideaal voor flexibiliteit, want je kunt ze aanpassen zo vaak als je wilt en hoe je wilt.

Geef de kaarten een vervaldatum, activeer de kalenderfunctie en je kalender is up and running!
Met de mogelijkheden van Trello maak je je kalender zo mooi als jij wilt, en dat vind ik een groot pluspunt!
Gebruik verschillende kleuren voor je taken en zet bijpassende plaatjes in de omslag van je kaarten om het bord helemaal hip en inspirerend te maken.

in Excel:

De meeste mensen hebben Excel op hun computer staan, dus deze optie is waarschijnlijk de makkelijkste als je helemaal nieuw bent in het content plannen! Je weet waarschijnlijk al hoe je met Excel moet werken, dus een leercurve heb je niet. Dat is een groot voordeel!

Met de rijen en kolommen maak je de kalenderindeling; om het overzichtelijk te houden, kun je voor iedere maand een eigen tabblad gebruiken.

Mijn grote nadeel bij een kalender in Excel is: ik vind hem zo saai en inspiratieloos…maar dat is persoonlijk!

creëer rust voor je content

klaar om je eigen content kalender te maken!

In deel 1 hebben we 5 simpele stappen doorgenomen op tot een basis content kalender te komen.

Hierna hebben we in deel 2 een overzichtelijk indeling gemaakt in rubrieken, die je op vaste dagen of momenten gaat inplannen. Hiermee hou jij focus en overzicht op de spreiding van je content.

Deel 3 helpt je om tot ideeën voor content te komen, door te kijken naar de inhaakkalender, je blog en je acties.

En nu ben je met deel 4 helemaal klaar om je eigen content kalender te maken! Het is tijd om alles wat je in de vorige delen hebt gelezen te verzamelen en in je kalender te plannen.

Time to Rock your Content!

Denk flexibel: het staat niet in steen gebeiteld!
Je kunt ermee aan het scherpstellen blijven tot het voor jou precies goed is. Dat is een persoonlijk proces en daar kom je al doende achter.
En komt er spontaan een ander leuk onderwerp voorbij waar je over wilt schrijven? Doe het dan en schuif je geplande content gewoon door naar een volgend (leeg) moment! Daarmee hou je je blog en social mediakanalen levendig en verrassend.

Gek op plannen!

Mocht je het nog niet in de gaten hebben: ik ben gek op plannen! Zeker van content voor blogs en social media. Het geeft rust, overzicht en heel veel focus; je weet door te plannen waar je aan toe bent.

Lukt dat bij jou nog niet helemaal? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dan bespreken we hoe ik jou kan helpen om ook die rust, dat overzicht en al die focus te krijgen over je content! 

Wil je meer weten? Kijk dan ook eens bij de content sessies! Wie weet is dat precies wat jij nodig hebt.

Opdracht: Voer een kernwoord van je bedrijf in op Google met een spatie erachteraan (geen enter).
Wat voor suggesties worden gegeven?

Wat vragen mensen aan jou?

Blog onderwerpen vinden door naar vragen te luisteren

Ga in op vragen en opmerkingen.
Niet iedereen zal begrijpen wat jij doet of waarom je dat doet. En dat is prima, want dat geeft jou een kans om erover in gesprek te gaan.
Zo krijg je een goed inzicht in hoe ‘buitenstaanders’ naar jouw werk en bedrijf kijken. Deze gesprekken kun je omzetten in blogposts.

Welke vragen of opmerkingen ga jij beantwoorden op jouw geheel eigen, frisse wijze?

Opdracht: Probeer tijdens een gesprek over jouw bedrijf onderwerpen om over te bloggen eruit te vinden.
Schrijf ze allemaal op.

Actualiteit

Nieuwe dingen en momenten van hypes kunnen heel leuke blogposts worden. Blijf alert op een hype of actualiteit die past bij jouw bedrijf. Kijk eens met een blog-bril naar het journaal of een populaire serie: wat is jouw mening ergens over? Wie is je favoriete personage en waarom (koppel dit bijvoorbeeld aan jouw Ideale Klant of aan een product).

Of kijk naar Moederdag bijvoorbeeld: welke trends zijn daar dit jaar voor? Of hoe hou jij je persoonlijk bezig met deze dag?

Kijk eens op welke verschillende manieren je daar jouw producten of diensten aan kunt koppelen. Dit kun je voor alle feestdagen doen!

En er zijn zat inhaakkalenders op het internet te vinden. Op deze kalenders staan allerlei grappige, serieuze en internationale dagen vermeld waar je over kunt bloggen voor jouw bedrijf.

Deze momenten kun je bijvoorbeeld gebruiken als een anekdote of inleiding voor je blogpost of om je visie erop te delen. Gebruik hier een dosis humor voor de grappige inhakers en maak je lezer aan het lachen. 

Let wel op: gebruik een inhaker en je toon op een manier die past bij je bedrijf en je doelgroep. Je wilt ze vermaken, niet laten schrikken (of erger: afstoten)!

Opdracht: Bedenk een manier (die niet voor de hand liggend is!) waarop jouw producten/diensten voor de eerstvolgende feestdag gebruikt kunnen worden. 
Schrijf daar een blog over.

Van stappenplan naar spannende ontdekkingstocht

Zie je veel stappenplannen voor een onderwerp? Wat voor andere vorm kun jij daaraan geven?
Leid je lezer niet gemoedelijk aan de hand langs alle (saaie) stappen maar stuur haar op een spannende ontdekkingsreis!

Kijk eens waar de stappen naartoe leiden: wat is het einddoel? En hoe kun jij die stappen leuker, anders, verrassender, humoristischer, uitgebreider of juist beknopter maken?

Denk out-of-your-box!

Schat-aan-blog-onderwerpen-vinden

Opdracht: Maak een simpel stappenplan voor een product/dienst en werk elke stap verrassend uit. Niet simpelweg uitschrijven maar bedenk iets unieks!

Van simpel product naar allerlei (onverwachte) toepassingen

Elk product en elke dienst is op verschillende manieren te gebruiken.

Brainstorm eens verrassende toepassingen waarvoor jij denkt dat jouw product of dienst gebruikt kan worden. Wees creatief, het hoeft (nog!) geen werkelijkheid te zijn.

Geef je lezers (en wie weet jezelf) nieuwe inzichten en laat jezelf zien als creatieve denker!

Opdracht: Neem één van je producten of diensten en bedenk een toepassing waar hij nu nog niet voor gebruikt wordt, maar die wel mogelijk is. 
Werk dat idee uit tot een blog.

Een kijkje achter jouw schermen

Durf persoonlijk te zijn. Want je bedrijf dat ben jij. En jij bent een persoon met normen, waarden, interesses en een leven wat bestaat uit je bedrijf en je privé.
Neem dat mee, waar dat relevant is voor wat je wilt vertellen. Een leuke anekdote kan namelijk een fantastische en persoonlijke blog zijn.

Via dit soort blogs leren je (wannahave) klanten de persoon achter het bedrijf beter kennen.

Neem je lezers mee in een kijkje achter jouw schermen. Vertel ze hoe jij te werk gaat voor een bepaalde dienst. Of welke doodles je tekent wanneer je zit te bellen (doodles zijn een teken van creativiteit!).

Heb je een bepaalde dagroutine die je super productief maakt? Of misschien werk je het beste bij een afspeellijst vol keiharde rock op Spotify!

Vertel je lezers daarover, neem ze mee op een inkijkje in jouw bedrijf. Inspireer hen met jouw tips en tricks.

Opdracht: Beschrijf een grappig/serieus/schokkend moment uit je leven en gebruik dat als inleiding naar een blogpost die relevant is voor je bedrijf.

Blog onderwerpen vinden geef een kijkje in je werkdag

Pas op: de ideeën gaan bubbelen!

Als het goed is, heb je nu een flinke dosis inspiratie voor je komende blogs! Met deze lijst ga je lekker aan de slag.
Eenmaal op stoom zul je merken dat nog meer blog onderwerpen vinden steeds gemakkelijker gaat.

De opdrachten zijn simpele oefeningen om anders naar bloggen te kijken. Je krijgt er geen punten voor, maar ze helpen wel je creativiteit op gang.
En de ene opdracht zal je meteen inspiratie geven terwijl de andere het zwarte gat weer opent…dat is oké! Sla die gewoon over en focus je op degene die je wel inspireren. Succes!

Wees niet bang om iets helemaal nieuws te gaan bedenken en denk dus vooral out-of-your-box; verras je lezers (en jezelf)!

Laat alle bubbels vol inspiratie je helpen om blog onderwerpen te vinden

TIPPIE: Zit je toch nog een beetje (erg) vast in het zwarte gat waarin je inspiratie is opgezogen?
Ik help je eraan ontsnappen door met je mee te brainstormen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights