Maak je eigen content kalender op maat!

Door je eigen content kalender op maat te maken, ontsnap je uit je content doolhof en heb je uiteindelijk een product wat voor je werkt in plaats van tegen je! En moeilijk is het niet, gelukkig; het kost je alleen een beetje tijd om hem te maken en uit te werken. Als je eenmaal een eerste content kalender hebt gemaakt, dan is het een kwestie van bijwerken en proberen wat voor jou persoonlijk goed werkt en wat minder. En de basis voor zo’n persoonlijke kalender, die heb jij staan aan het einde van dit artikel!

HOE MAAK JE JE EIGEN CONTENT KALENDER OP MAAT?

Nu je zoveel mogelijk content verzameld hebt wat je wilt gaan inplannen, heb je natuurlijk die persoonlijke content kalender nodig! Daar zijn legio mogelijkheden voor en ik zal er een aantal van bespreken.

Begin je net of wil je het gewoon eens proberen, zonder nieuwe programma’s of apps te hoeven leren of aan te schaffen? Of wil je juist wat minder achter je scherm zitten? Dan is een papieren variant een prima optie! Het is geen investering, want je hebt waarschijnlijk wel wat papier en pennen liggen.

Ben je echt liever digitaal bezig en wil je een snelle koppeling naar je tekstbestanden? Wil je de niet-verspillende flexibiliteit van een digitaal programma? Dan zijn Trello en Excel goede opties!

Maak je eigen content kalender

op papier:

Ik werk graag op papier. Het is een tastbaar medium, je kunt het ophangen en je kunt hem inspirerend decoreren als je dat leuk vindt. Werk je bijvoorbeeld met themaweken of -maanden, dan kun je de kleuren of illustraties die hierbij passen en inspireren, gebruiken. Dat is TOP voor je werkplezier en persoonlijk vind ik het een heerlijke motiverende bezigheid!

 De opties waar ik voor kalenders vaak gebruik van maak en ook mee afwissel:

  • Een kalenderverdeling maken op een vel A3 papier, waarna ik met verschillende kleuren taken indeel;
  • In mijn bullet journal/agenda van Leuchtturm maak ik iedere maand een maandoverzicht verdeeld over twee pagina’s;
  • Met post-its of kaartjes om op een ondergrond te bevestigen, wat de meest flexibele variant is!

Deze methodes hoeven niet heel strak of supernetjes te worden uitgevoerd, en ik gebruik ze vooral als een snelle optie om ideeën uit mijn hoofd op papier te zetten en globaal te ordenen. Vaak maak ik daarna ook een Trello bord aan, waarmee ik heel flexibel kan zijn. Met deze combinatie heb ik mijn content kalender altijd ergens bij de hand!

 De papieren variant is heel tastbaar, fysiek en het is even lekker weg van je computerscherm. Vooral het laatste vind ik bij tijden een heel fijn voordeel van deze methodes! Het maken ervan ervaar ik bijna als een soort meditatie, zo ontspannend werkt het met de hand werken voor mij.

in Trello:

Naast de kalender in mijn agenda heb ik er dus ook één als Trello bord! Ideaal voor flexibiliteit, want je kunt ze aanpassen zo vaak als je wilt en hoe je wilt.

Geef de kaarten een vervaldatum, activeer de kalenderfunctie en je kalender is up and running!
Met de mogelijkheden van Trello maak je je kalender zo mooi als jij wilt, en dat vind ik een groot pluspunt!
Gebruik verschillende kleuren voor je taken en zet bijpassende plaatjes in de omslag van je kaarten om het bord helemaal hip en inspirerend te maken.

in Excel:

De meeste mensen hebben Excel op hun computer staan, dus deze optie is waarschijnlijk de makkelijkste als je helemaal nieuw bent in het content plannen! Je weet waarschijnlijk al hoe je met Excel moet werken, dus een leercurve heb je niet. Dat is een groot voordeel!

Met de rijen en kolommen maak je de kalenderindeling; om het overzichtelijk te houden, kun je voor iedere maand een eigen tabblad gebruiken.

Mijn grote nadeel bij een kalender in Excel is: ik vind hem zo saai en inspiratieloos…maar dat is persoonlijk!

creëer rust voor je content

klaar om je eigen content kalender te maken!

In deel 1 hebben we 5 simpele stappen doorgenomen op tot een basis content kalender te komen.

Hierna hebben we in deel 2 een overzichtelijk indeling gemaakt in rubrieken, die je op vaste dagen of momenten gaat inplannen. Hiermee hou jij focus en overzicht op de spreiding van je content.

Deel 3 helpt je om tot ideeën voor content te komen, door te kijken naar de inhaakkalender, je blog en je acties.

En nu ben je met deel 4 helemaal klaar om je eigen content kalender te maken! Het is tijd om alles wat je in de vorige delen hebt gelezen te verzamelen en in je kalender te plannen.

Time to Rock your Content!

Denk flexibel: het staat niet in steen gebeiteld!
Je kunt ermee aan het scherpstellen blijven tot het voor jou precies goed is. Dat is een persoonlijk proces en daar kom je al doende achter.
En komt er spontaan een ander leuk onderwerp voorbij waar je over wilt schrijven? Doe het dan en schuif je geplande content gewoon door naar een volgend (leeg) moment! Daarmee hou je je blog en social mediakanalen levendig en verrassend.

Gek op plannen!

Mocht je het nog niet in de gaten hebben: ik ben gek op plannen! Zeker van content voor blogs en social media. Het geeft rust, overzicht en heel veel focus; je weet door te plannen waar je aan toe bent.

Lukt dat bij jou nog niet helemaal? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dan bespreken we hoe ik jou kan helpen om ook die rust, dat overzicht en al die focus te krijgen over je content! 

Wil je meer weten? Kijk dan ook eens bij de content sessies! Wie weet is dat precies wat jij nodig hebt.

Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights