Warme Truiendag 2024: samen kleine stapjes nemen voor een grote impact

De rillingen lopen langs mijn armen. Het puntje van mijn neus voelt extreem koud. Verwoed probeer ik het kippenvel van mijn armen te wrijven. Zonder veel succes. Moet ik dan toch de kachel aandoen?

Ik loop mijn werkkamer uit en zucht: alle deuren staan wéér open. Ja, zo vliegt alle warmte er wel uit en de kille tocht erin! GRMBL!

Voor ik aan mijn meer dan dagelijkse tocht door ons huis begin om alle deuren te SLUITEN, pak ik eerst nog even een dik vest. Dat scheelt al zoveel, dat ik weet dat ik de thermostaat nog niet hoger hoef te zetten!

En dan maak ik (weer…) mijn ronde door ons, nu tochtende, huis.

Warme truiendag 2024: lekkere dikke jurken en vesten om knus en warm in te blijven!

Warme Truiendag 2024

Op Warme Truiendag (2 februari 2024) wordt er extra aandacht gevraagd voor energiebesparing.  Menig mens, bedrijf, instelling en school waagt zich op deze dag aan een lagere binnentemperatuur: kachel lager, dikkere truien aan!

Ik vind het een geweldig initiatief! Het grootste voordeel: iedereen kan hieraan meedoen, geheel op eigen houtje of met zijn allen. 

Kom maar op met die lekkere knusse, warme, gebreide truien in alle kleuren van de regenboog!
Paraderen maar in je Knusse Kabeltrui 🙂

En ook al heb ik het niet echt koud in deze fase van mijn leven (overgang), toch trek ik vandaag die lekkere warme wollen jurk aan 🙂

Noem het solidariteit of stupiditeit (want serieus, ik brand binnen een half uur die wollen jurk uit (zie eerdere notitie: overgang)!), maar: het geeft mij wel dat JIPPIE-gevoel dat ook ik vandaag even extra bewust bezig ben met energiebesparing!

Energie besparen, het hele jaar door

Doe jij mee aan Warme Truiendag? In de één of andere vorm of uiting?

Ik probeer het hele jaar door zoveel mogelijk op mijn eigen manier bewust bezig te zijn met duurzamer leven. Een dikkere (of extra) trui, vest of jurk aantrekken, is daar een gemakkelijke en fijne manier voor!

Maar er zijn er meer!
Wil jij ook, net als ik, meer energie besparen en in het geheel duurzamer gaan leven?

Kleine stapjes en kleine veranderingen werken dan het beste: je doet iets kleins, iets wat je weinig tijd of moeite kost en je hebt al een stap in de goede richting gedaan! YES! Dat voelt wel erg lekker, hoor 🙂

Warme Truiendag 2024: de thermostaat op ECO zetten zodat hij niet onnodig actief is!

Kleine stapjes, grote veranderingen (in de toekomst)

Er zijn ontzettend veel kleine stapjes die je vandaag al kunt nemen om bewuster om te gaan met energie.
Pfieuw, we hoeven dus gelukkig niet allemaal meteen een de elektrische auto aan te schaffen of met ijspegels aan onze neus te gaan zitten bibberen ;)!

Wat kun je wél meteen doen?

 • De thermostaat op ECO.
  (of in ieder geval lager zodat de cv-ketel niet in actie komt).
  En in plaats van overdag de thermostaat hoger te zetten wanneer er koude rillingen optreden, trek ik liever een vest aan.
  Het enige wat ik persoonlijk lastig vind, is dat intens koude puntje van mijn neus! Die is erg aanwezig wanneer ik het echt koud krijg. BRRR.
 • Alle deuren in huis sluiten.
  Zodat de kachel geen onnodige ruimtes hoeft te proberen te verwarmen. En vooral omdat de warmte er dan niet uitvliegt, voortgedreven door (meestal) een venijnige kille tocht.
  Dit vergt wel enige frustratie, omdat die deuren telkens weer openstaan als er een lid van het gezin langs is geweest…Heel mysterieus 😉
 • Mijn MacB niet onnodig aan de stroom laten staan.
  Zodra het lampje op de stekker groen is, gaat de stekker uit mijn MacBook.
  Notitie voor mezelf: aanwennen om dan ook de stekker uit het stopcontact te halen!
 • Geen lampen laten branden wanneer en waar het niet nodig is.
  Wanneer ik lekker in mijn werkkamer zit te werken, hoeven de lampen elders in huis natuurlijk niet te branden.
  Dit is super gemakkelijk nu bij ons thuis omdat we Hue gebruiken: even de app openen en je kunt zo de lichten aan of uit klikken.
 • Met de benenwagen op pad!
  Ah, dit heeft meer dan één voordeel:
  a) Je bent lekker even buiten, met je drukke hoofd in de verfrissende buitenlucht.
  b) Je hebt zoveel meer tijd om fijn om je heen te kijken wanneer je loopt. Je ziet de wereld om je heen beter en dat geeft bakken met inspiratie en motivatie!
  c) Waarom zou je de auto pakken als je voorgaande voordelen mee kunt pakken, gratis en voor niets, op een drukke (werk)dag?
  Zie je wel? Alleen maar voordelen 🙂
Energiebesparing en duurzamer leven helpt de natuur zo veel! Doe mee en deze kleine bij zal je in ieder geval heel dankbaar zijn!

Waarom jij je ook met duurzaamheid wilt bezighouden!

Het zijn echt de kleine stapjes, de kleine veranderingen die je bewust voor dit doel maakt die het Grote Verschil zullen maken. Daar geloof ik heilig in! Als maar zoveel mogelijk mensen en bedrijven die kleine aanpassingen willen gaan doen.

Wanneer ik om me heen kijk, zoals in onze voortuin waar het wemelt van de vogels, katten, egels en insecten dan voel ik de drang nog sterker om beter te zorgen voor ons milieu.
Voor alle dieren, mensen en natuur.

Dát is mijn grootste drijfveer om echt die kleine stapjes naar een grote verandering te blijven zetten!

Doe jij mee? Iedereen zal je dankbaar zijn, ik 100% zeker 🙂

Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights