Je blog schrijven: in 7 stappen van ongepolijste steen naar glinsterende diamant!

Je bent er klaar voor: je gaat je (eerste) zakelijke blog schrijven! Want jij hebt met de voorgaande blogs geleerd om je doel en onderwerp helder te hebben, je hebt goede zoekwoorden erbij gezocht en je weet wat je wilt dat je lezer gaat doen na het lezen van je blog. TOP!

Kraak je vingers, veeg je toetsenbord schoon en zet koffie/thee binnen handbereik. Het is tijd om je blog te gaan schrijven. Klaar? Schrijven maar!

De basis leggen om je blog te schrijven

Stap 1: Braindump
Mijn methode om blogs te schrijven, werkt met bullet points: een lijst van punten, omschreven in steekwoorden of korte zinsdelen. Meer niet. Alles wat in me opkomt over mijn onderwerp schrijf ik als bullet point op, zonder op volgorde te letten. Een soort van ‘braindump’ eigenlijk.

Stap 2: Ordenen
Wanneer je alles onder elkaar hebt gezet, ga je er kritisch naar kijken en ordenen. Werk dit uit door van A naar Z te denken: wat is de chronologische of logische manier om dit onderwerp onder woorden te brengen?

Bijvoorbeeld: schrijf je een blog over fruitbomen planten, dan begin je bij het bepalen van de fruitsoort en eindig je misschien met het snoeien. Dat snoeien bespreek je niet voor je in je blog de bomen geplant hebt; er is niets te snoeien als er nog niets geplant is of gegroeid heeft.

Stap 3: Tekst opdelen
Met je bullet points in de juiste volgorde ga je de tekst opdelen in tekstblokken.
Geef H-tags aan met een (werk)titel. Een H-tag is de HTML code voor de tussenkoppen in je tekst.

H1 is de titeltag; deze wordt maar 1 keer per pagina gebruikt.
H2 tm H3 zijn verder de meest gangbare tags.
Zie de afbeelding hieronder voor meer (hoop ik) duidelijkheid:

Blog schrijven H-tags visual

H-tags verdeling in een tekst

Stap 4: Schrijf de eerste, ruwe versie van je blog
Schrijf! Schrijf met al je passie en overtuiging maar zonder een criticus op de stoel naast je. Een eerste versie schrijven is het speelse moment waar je van mag genieten! Lees niet terug, kijk niet achterom maar ga vooruit, zonder te stoppen.

Dat was leuk, of niet?!

Leg het nu maar weg en ga even wat anders doen. Koffiedrinken, wandelen, een compleet nieuwe dienst uitwerken; wat jij wilt, als je de tekst maar even he-le-maal loslaat.

Leer zelf zakelijk bloggen in deze workshop

Het echte schrijven is…herschrijven

De ruwe, ongepolijste versie van jouw online meesterwerk kan weer geopend worden! Je bent helemaal klaar om je blog kritisch terug te lezen en bij te schaven waar nodig. Het is tijd voor een stukje “Kill your darlings”.

Slijp de messen maar!

Stap 5: Herlezen met een rode pen
Lees, alsof je iemand anders haar tekst mag beoordelen. Schrap nog niets, maar geef tekstdelen of woorden een andere kleur (de rode pen van ‘vroegah’) zodat ze goed terug te vinden zijn.

Wees niet te voorzichtig, maar overdrijf het ook niet. Je bent aan het leren een blog te schrijven, natuurlijk ben je niet zomaar ineens een Super Schrijver.

Stap 6: Verbeteren
Het is niet de bedoeling om je hele schrijfwerk van eerder opnieuw te doen. Je gaat de bestaande tekst verbeteren. Het grootste werk is gedaan, je gaat nu schaven en polijsten.

Je grootste vijand is de interne criticus, maar onthoud dat je aan het leren bent! Dit is op dit moment in jouw leerproces het beste wat je kunt; in de loop der tijd word je beter en krijg je mogelijk kromme tenen bij het teruglezen van je eerste blogs. Dat hoort erbij 😉

Met verbeteren bedoel ik het beter of anders onder woorden brengen van zinnen die niet lekker lopen. Ook let je nu op grammatica en spelling.

Voorkom dat je zogenaamde ’tongenbrekers’ in je tekst hebt: vreemde zinnen of zinsdelen die nergens op slaan of woorden die zij niet kennen (straattaal, vaktaal, zelf verzonnen woorden). Gebruik je die wel, geef er dan een korte uitleg bij!

Leuk om te merken: door het eerste schrijven zonder terughoudendheid zul je merken dat je een heel eigen stem in je schrijven hebt gelegd. Koester die! Dat is jouw ‘tone of voice’. Een uniek element voor jouw merk.

Stap 7: Beoordelen

  • Heb je je doel goed uitgewerkt? En is dat duidelijk voor je lezer? Twijfel je daarover, laat dan een leek je blog lezen en luister naar de feedback.
  • Ben je bij je onderwerp gebleven? Uitstapjes die niets bijdragen aan het doel van je blog moet je verwijderen. Dat werkt verwarrend en haalt je lezer uit het ritme van lezen.
  • Lees kritisch na of je tekst logisch verloopt. Een logisch verloop leest prettiger en blijft beter kleven bij je lezer.

Meer tips voor het schrijven van je blog

  • Schrijf je zoekterm bovenaan je tekst. Zo heb je er altijd zicht op en vergeet je niet waar je tekst over gaat!
  • Werk het doel van je tekst globaal uit volgens een A tot Z methode: je lezer heeft een probleem/vraag (A) en aan het einde van de tekst heeft ze de oplossing/het antwoord (Z). Zo blijf je op de rode draad van je tekst.
  • Gooi niet alles weg wat je wilt verbeteren! Knip en plak het (tijdelijk) in een ander document, zodat het nog beschikbaar voor je is indien nodig; weggooien kan ook wanneer je tekst tiptop afgerond is.
  • Ben je van het onderwerp afgedwaald? Misschien is de zijweg die je genomen hebt wel een prachtig idee voor een andere blog! Schrijf hem op en bewaar hem goed.

Zakelijk leren bloggen: zelf leren via mijn blogs!

Deze blog is de vijfde in een serie blogs om zakelijk te leren bloggen.
De serie ‘Zakelijk leren bloggen” is gestart met een uitgebreide blog om naar je blogstrategie te kijken. Wil jij nu beginnen met zelf een blog te schrijven? Dan is die blog een goed startpunt!

Lijkt het je onwijs leuk om zelf te gaan bloggen maar raak je wat overweldigd door alle informatie? Neem dan contact op en dan help ik je 1-op-1!

Meer blogs in de serie:

Opdracht: Voer een kernwoord van je bedrijf in op Google met een spatie erachteraan (geen enter).
Wat voor suggesties worden gegeven?

Wat vragen mensen aan jou?

Blog onderwerpen vinden door naar vragen te luisteren

Ga in op vragen en opmerkingen.
Niet iedereen zal begrijpen wat jij doet of waarom je dat doet. En dat is prima, want dat geeft jou een kans om erover in gesprek te gaan.
Zo krijg je een goed inzicht in hoe ‘buitenstaanders’ naar jouw werk en bedrijf kijken. Deze gesprekken kun je omzetten in blogposts.

Welke vragen of opmerkingen ga jij beantwoorden op jouw geheel eigen, frisse wijze?

Opdracht: Probeer tijdens een gesprek over jouw bedrijf onderwerpen om over te bloggen eruit te vinden.
Schrijf ze allemaal op.

Actualiteit

Nieuwe dingen en momenten van hypes kunnen heel leuke blogposts worden. Blijf alert op een hype of actualiteit die past bij jouw bedrijf. Kijk eens met een blog-bril naar het journaal of een populaire serie: wat is jouw mening ergens over? Wie is je favoriete personage en waarom (koppel dit bijvoorbeeld aan jouw Ideale Klant of aan een product).

Of kijk naar Moederdag bijvoorbeeld: welke trends zijn daar dit jaar voor? Of hoe hou jij je persoonlijk bezig met deze dag?

Kijk eens op welke verschillende manieren je daar jouw producten of diensten aan kunt koppelen. Dit kun je voor alle feestdagen doen!

En er zijn zat inhaakkalenders op het internet te vinden. Op deze kalenders staan allerlei grappige, serieuze en internationale dagen vermeld waar je over kunt bloggen voor jouw bedrijf.

Deze momenten kun je bijvoorbeeld gebruiken als een anekdote of inleiding voor je blogpost of om je visie erop te delen. Gebruik hier een dosis humor voor de grappige inhakers en maak je lezer aan het lachen. 

Let wel op: gebruik een inhaker en je toon op een manier die past bij je bedrijf en je doelgroep. Je wilt ze vermaken, niet laten schrikken (of erger: afstoten)!

Opdracht: Bedenk een manier (die niet voor de hand liggend is!) waarop jouw producten/diensten voor de eerstvolgende feestdag gebruikt kunnen worden. 
Schrijf daar een blog over.

Van stappenplan naar spannende ontdekkingstocht

Zie je veel stappenplannen voor een onderwerp? Wat voor andere vorm kun jij daaraan geven?
Leid je lezer niet gemoedelijk aan de hand langs alle (saaie) stappen maar stuur haar op een spannende ontdekkingsreis!

Kijk eens waar de stappen naartoe leiden: wat is het einddoel? En hoe kun jij die stappen leuker, anders, verrassender, humoristischer, uitgebreider of juist beknopter maken?

Denk out-of-your-box!

Schat-aan-blog-onderwerpen-vinden

Opdracht: Maak een simpel stappenplan voor een product/dienst en werk elke stap verrassend uit. Niet simpelweg uitschrijven maar bedenk iets unieks!

Van simpel product naar allerlei (onverwachte) toepassingen

Elk product en elke dienst is op verschillende manieren te gebruiken.

Brainstorm eens verrassende toepassingen waarvoor jij denkt dat jouw product of dienst gebruikt kan worden. Wees creatief, het hoeft (nog!) geen werkelijkheid te zijn.

Geef je lezers (en wie weet jezelf) nieuwe inzichten en laat jezelf zien als creatieve denker!

Opdracht: Neem één van je producten of diensten en bedenk een toepassing waar hij nu nog niet voor gebruikt wordt, maar die wel mogelijk is. 
Werk dat idee uit tot een blog.

Een kijkje achter jouw schermen

Durf persoonlijk te zijn. Want je bedrijf dat ben jij. En jij bent een persoon met normen, waarden, interesses en een leven wat bestaat uit je bedrijf en je privé.
Neem dat mee, waar dat relevant is voor wat je wilt vertellen. Een leuke anekdote kan namelijk een fantastische en persoonlijke blog zijn.

Via dit soort blogs leren je (wannahave) klanten de persoon achter het bedrijf beter kennen.

Neem je lezers mee in een kijkje achter jouw schermen. Vertel ze hoe jij te werk gaat voor een bepaalde dienst. Of welke doodles je tekent wanneer je zit te bellen (doodles zijn een teken van creativiteit!).

Heb je een bepaalde dagroutine die je super productief maakt? Of misschien werk je het beste bij een afspeellijst vol keiharde rock op Spotify!

Vertel je lezers daarover, neem ze mee op een inkijkje in jouw bedrijf. Inspireer hen met jouw tips en tricks.

Opdracht: Beschrijf een grappig/serieus/schokkend moment uit je leven en gebruik dat als inleiding naar een blogpost die relevant is voor je bedrijf.

Blog onderwerpen vinden geef een kijkje in je werkdag

Pas op: de ideeën gaan bubbelen!

Als het goed is, heb je nu een flinke dosis inspiratie voor je komende blogs! Met deze lijst ga je lekker aan de slag.
Eenmaal op stoom zul je merken dat nog meer blog onderwerpen vinden steeds gemakkelijker gaat.

De opdrachten zijn simpele oefeningen om anders naar bloggen te kijken. Je krijgt er geen punten voor, maar ze helpen wel je creativiteit op gang.
En de ene opdracht zal je meteen inspiratie geven terwijl de andere het zwarte gat weer opent…dat is oké! Sla die gewoon over en focus je op degene die je wel inspireren. Succes!

Wees niet bang om iets helemaal nieuws te gaan bedenken en denk dus vooral out-of-your-box; verras je lezers (en jezelf)!

Laat alle bubbels vol inspiratie je helpen om blog onderwerpen te vinden

TIPPIE: Zit je toch nog een beetje (erg) vast in het zwarte gat waarin je inspiratie is opgezogen?
Ik help je eraan ontsnappen door met je mee te brainstormen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights