Een zakelijk blog beginnen in 13 simpele stappen

Door een zakelijk blog te beginnen, hou jij je onderneming online in beweging! Google houdt van websites die regelmatig verse content plaatsen en hoe beter om dit te doen dan door je eigen blog te starten!

De voordelen van zakelijk bloggen op een rijtje

 • Je website is goed vindbaar in Google!
  Met het verwerken van allerlei relevante zoektermen zorg je ervoor dat Google jouw zoekende doelgroep naar jouw content kan leiden. Jouw onderneming wordt bekend(er) en mensen leren jouw expertise kennen en waarderen.
 • Je website is actief
  Door regelmatig nieuwe blogs te plaatsen, blijft jouw website voor Google relevant. Ook je publiek waardeert een consistente stroom aan unieke content van jouw hand!
 • Voldoende social media content
  Door te bloggen over uiteenlopende onderwerpen die betrekking hebben op jouw onderneming heb je ook meteen stof tot plaatsen op je social mediakanalen: je promoot je strakke content aan een groter publiek.
 • Lekker positief bezig zijn met je onderneming
  Zeker in deze onzekere tijden is het fijn om positief bezig te zijn met het werken aan jouw onderneming. Door te bloggen blijf je onder de aandacht bij je doelgroep.
 • Je publiek is je dankbaar!
  Al die unieke blogposts die jij voor hen wilt schrijven, geven hen waardevolle hulp en informatie waar zij mee verder kunnen. Je bouwt een sterkere vertrouwensband op.

Als dat je nog niet overtuigd heeft om deze maand nog een zakelijk blog te beginnen, dan helpt het vast wanneer je weet dat bloggen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn! Als je maar onthoudt dat jij een expert bent in wat jij doet; een geweldig schrijver hoef je echt (nog) niet te zijn!

Wat heb je nodig om een zakelijk blog te beginnen?

Heel veel moeilijke, dure dingen.

 GRAPJE!!

Om te beginnen met bloggen hoef je helemaal niets extreem duurs te doen! Ik ga er wel vanuit dat je al een website hebt voor je onderneming.

Blog benodigdheden:

 • Een website met blogmodule
 • Pen en papier, Word of Google Docs
 • Doorzettingsvermogen
 • Een Pippi-mentaliteit: je hebt het misschien nog nooit gedaan, maar je kunt het vast en zeker!

Laten we beginnen met het leukste deel!

Simpel stappenplan om je zakelijk blog te beginnen

Het is een blogbericht vol met bullet points, maar dat werkt het beste voor deze uitleg! Geloof me, de bullets blijven niet eeuwig op je netvlies hangen; net als na het kijken in fel licht verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf 😉

1. Bedenk een onderwerp

Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met een onderwerp waarover je direct heel veel te bedenken weet. Voor inspiratie kun je deze blog lezen.

Altijd met kleine stapjes beginnen, dan heb je de grootste kans om door te zetten! Die Grootse Blogwerken komen wel wanneer je wat vertrouwder bent met bloggen, ongetwijfeld.

2. Denk na over zoekterm

Maak een lijst met woorden waarvan jij denkt/weet welke je doelgroep zal gebruiken om te zoeken naar jouw onderwerp. Check deze dan in Google Search en een zoekwoordenhulp (bv. Ubersuggest of Keywordplanner van Google Ads)
Maak je zoekwoorden niet te breed, je kunt namelijk echt niet concurreren met de Grote Bedrijven.
Gebruik jouw gekozen zoekterm een aantal keren in koppen en de tekst. Check in je Yoast plug-in hoe je het doet.

3. Stel het doel van je blogbericht vast

Wat wil je bereiken met je berichten? Dat kan voor elk blogbericht weer anders zijn. Door goed na te denken over het doel van je blogbericht heb je vaak ook al je CTA (call to action) te pakken!

4. Bedenk een duidelijke CTA voor je bericht

Wat wil je dat de lezer gaat doen wanneer hij of zij klaar is met lezen? Waar wil je dat hij of zij heengaat op jouw website? Stuur hem of haar daarnaartoe met een simpele knop of link!
{Mijn CTA voor deze blog is om contact met mij op te nemen wanneer je hulp bij het bloggen nodig hebt of liever uitbesteedt aan mij laughing }

5. Schrijf je blogbericht uit in (komen ze weer!) bullet points en koppen.

Zet in korte steekwoorden/zinnen je blogbericht uiteen. Dit zal je leidraad voor straks zijn. Denk eraan om je zoekwoord regelmatig terug te laten komen in koppen en tekst!

 6. Schrijf de hele tekst ruw uit

Dit is de eerste ruwe opzet van je tekst, gebaseerd op je bullet points uit nummer 5. Onthoud dat je het allemaal nog een keer naleest en verbetert, dus geen stress op perfectionisme nog!

7. Leg even weg voor een frisse blik

Drink een kop koffie, ga wandelen, verkoop online wat producten of diensten en laat je blogbericht gewoon even helemaal los.

8. Herlees en herschrijf tot een compactere, heldere en duidelijke tekst.

Haal woorden of zinnen weg die overbodig zijn, controleer je spelling en grammatica en voel of je tekst lekker leest. Laat eventueel iemand anders lezen en beoordelen.

9. Zoek of maak een foto/afbeelding

Voor je ‘coverfoto’ (verschijnt bovenaan de blog) en een aantal om je bericht mee te versieren. Hiervoor kun je zelf foto’s maken of afbeeldingen van bijvoorbeeld Unsplash gebruiken. Let altijd wel op de gebruikersvoorwaarden van stockfoto’s!
TIP: maak je foto’s kleiner door ze bijvoorbeeld door Tinyjpg.com te halen.

10. Zet je blogtekst in je blogmodule

Kopieer en plak (of typ) je hele blogbericht in de editor van je blogmodule.

Zet ook je foto’s/afbeeldingen erin en maak het zo mooi als jij wilt.
Gebruik niet meer dan twee lettertypes (1 voor je koppen en 1 voor je tekst) zodat je jezelf niet overweldigd.

Hier geldt zeker: Keep it simple!

11. Check je Yoast-plug-in

Dit is een simpele, must-have plug-in. Helemaal onderaan je blogbericht, in je editor, kun je door de punten voor SEO lopen die Yoast al voor je heeft  klaargezet. Je gekozen zoekwoord vul je in bij de “Focus keyphrase”. Voor verdere hulp kijk je even op de Yoast website.

12. Tevreden? Publiceren!

Liever niet direct publiceren? Je kunt hem ook inplannen nu voor later moment. Ideaal als je meerdere blogs achter elkaar schrijft als voorraad!

13. Promoot op je social mediakanalen

Verblijd je publiek met jouw creatie! Daar heb je het tenslotte ook allemaal voor gedaan laughing

Gefeliciteerd!!

Je eerste zakelijke blogbericht is een feit. Dat is een feestje waard!

Ideeën voor content

Help! Ideeën voor content gezocht!

Ideeën bedenken voor een content kalender kan overweldigend lijken. Met deze inspiratie vind je die content ideeën voor blog en social media!

blog teksten schrijven

Waar blog je over voor je bedrijf?

Waar blog je over voor je bedrijf? Het klinkt zo simpel maar het is zo moeilijk! Met een aantal punten kom je tot goede ideeën.

 Je zakelijke blog is een feit!

Promoot je schrijfwerk op je social mediakanalen! Wees trots op jezelf en schroom niet om mensen erop te wijzen dat jij iets moois gemaakt hebt.

Geniet van je nieuwverworven eerste stappen naar meer kennis!

Voor het schrijven van allerlei teksten kun je contact opnemen met De Beschrijfster
Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights