EEN ZAKELIJK JOURNAL: HULP BIJ PERSOONLIJKE & ZAKELIJKE GROEi!

 wat is journaling?

Een zakelijk journal (of dagboek) is een persoonlijk notitieboek, waarin jij je zakelijke gedachtewereld opschrijft.

Op je geheel eigen wijze schrijf je, zo vaak als je wilt of nodig hebt, alles op wat zich in je hoofd afspeelt. Wat je in de weg zit om verder te kunnen groeien, zoals negatieve gedachten. Maar ook positieve gedachten, zoals wensen voor je toekomst geef je een plekje in je journal; het maakt je wensen serieuze doelen.

zakelijk journal met ruimte voor reflectie

Mijn Reflectiepagina in mijn zakelijke journal: een positieve blik op alles wat ik geleerd heb!

 waarom zou je een zakelijk journal beginnen?

Je hebt het immers al zo druk en dan is het nu ook nog allemaal zo vreselijk onzeker en onvoorspelbaar…

Wil je jezelf nog meer te doen geven? Of geeft het je juist rust en visie?

Alleen door er open voor te staan en het te proberen, kun je erachter komen of jij ook een zakelijk (of persoonlijk) journal wilt beginnen.

 Ik kan je wel mijn belangrijkste redenen geven, waarom ik mijn journals (ja, meerdere!) begonnen ben én waarom ik echt niet meer zonder kan!

doelen:

Door doelen op te schrijven, moet ik ze serieus nemen.

Het dwingt mij om er actie op te ondernemen. Door een vast moment van reflecteren op mijn gestelde doelen in te stellen, kan ik hun voortgang bijhouden. En waar nodig bijsturen.

Een moment van reflectie kan elke dag, eens per week/maand/kwartaal; waar jij je prettig bij voelt.

Rust en ruimte:

Alles wat zich op dat moment in mijn hoofd bevindt, schrijf ik van me af. Het liefst aan het begin van mijn werkdag, zodat de ruimte die er in mijn hoofd ontstaat goed benut kan worden.

Wat geen doel dient voor die dag (of ooit) blijft in het journal; dat wat ik kan gebruiken, wordt ingepland in mijn takenlijst.

visualiseren:

Een journal is een fijne plek om alles wat je bezighoudt te visualiseren!

Ik gebruik verschillende kleuren voor verschillende categorieën gedachten, vul aan met tekeningetjes of diagrammen bijvoorbeeld en ik schrijf die ene motiverende quote in een ander lettertype erbij.

Zo worden de pagina’s die ik vol schrijf persoonlijke en inspirerende uitingen, waar ik graag en vaak naar terugkijk.

veilige plek:

Ik ben de enige die in mijn journal leest en schrijft. Het is echt mijn eigen persoonlijke ruimte, waar niemand in mag komen!

Dat maakt het veilig voor mij om alles wat ik denk van me af te kunnen schrijven, zonder er ooit bang voor te hoeven zijn hoe een ander dat zou interpreteren.
Hierdoor kan ik mijn hoofd echt leegmaken.

En dat is nodig. Dat is het doel van mijn zakelijk en persoonlijk journal.

zakelijk journal met koffie voor een fijne mindset

 Een zakelijk journal of toch een persoonlijke?

Het verschil is soms maar heel klein tussen een zakelijk journal en een persoonlijk journal.

In een zakelijk journal ligt de focus echt duidelijk op je gedachten en gevoelens gerelateerd aan je onderneming. Ook je beschreven doelen zijn gericht op de groei van je onderneming. Maar er komt natuurlijk altijd een stuk persoonlijk journalen ook bij kijken.

Wat een journal absoluut niet is, zakelijk of persoonlijk, is een agenda!

Dit is een belangrijk punt, vind ik. In een agenda plan je afspraken en taken. In een journal schrijf je gedachten en gevoelens. Volgt daaruit iets wat je wilt plannen, dan neem je dat over naar een agenda.

 Hoe gebruik je een zakelijk journal?

Ik begin altijd met journalen aan het begin van een dag. Door alles mijn hoofd uit te schrijven, creëer ik ruimte om de werkdag te beginnen. Wanneer alles eruit is, lees ik wat ik heb geschreven na en beoordeel wat ik ermee moet doen.

Vooral de negatieve gedachten en gevoelens hebben een goeie plek op de pagina’s van een journal: ze kunnen er geen kwaad meer doen!
Je hebt ze dan erkend en opgeschreven. Zijn het zaken waar een oplossing voor moet komen? Bedenk meerdere en schrijf ze erbij! Laat ze dan los en ga verder met positieve zaken.

Je kunt journalen wanneer en hoe vaak je dat nodig hebt, het is helemaal aan jou. Soms zullen er dagen zijn dat er niets opgeschreven hoeft te worden, dat is prima. Maar er zullen ook dagen zijn dat je met gemak bladzijden vol krabbelt. Ook dat is prima.

Daar is je journal voor bedoeld: om jouw hoofd een externe opslagruimte te geven voor alle gedachten en gevoelens!

 Functioneel en oplossingsgericht journalen

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren om een journal bij te houden. En dit kan wisselen per keer dat je schrijft. Waar de een van uitbundige kleuren en versieringen houdt, beleeft de ander de grootste rust door het allemaal sober en overzichtelijk te houden. Alles is goed!

Om een zakelijk journal goed te laten werken voor jou en je onderneming raad ik aan om hem functioneel en oplossingsgericht op te zetten. Daar bedoel ik mee, dat je hem ook gebruikt als reflectiemethode voor je doelen.

Functioneel gebruik je hem om je hoofd leeg te maken en overzicht te krijgen op je mentale gesteldheid ten opzichte van je onderneming. Dus je stelt doelen, wensen, vragen en problemen op.

Oplossingsgericht betekent dat je de gestelde doelen, wensen, vragen en problemen voorziet van (mogelijke) oplossingen om iets te bereiken of op te lossen.

Dit zorgt voor een plan van aanpak, waardoor je grip krijgt op de groei van je onderneming en van jezelf als ondernemer.

Quote zakelijk journal

 plan van aanpak

Je hebt alles uit je hoofd geschreven en nu? Nu komt het leukste gedeelte: het Plan van Aanpak opstellen!
We gaan lijsten maken.

PROBLEMEN:

* Schrijf alle problemen die je tegenkwam onder elkaar.
* Schrijf vervolgens zoveel mogelijk oplossingen voor die problemen erbij.
Het geeft niet of ze zinvol lijken; soms is de beste oplossing de meest onorthodoxe!

VRAGEN:

* Schrijf alle vragen ook onder elkaar.
* Schrijf zoveel mogelijk antwoorden erbij. Hetzelfde recept als voor je problemen dus.

Het gaat erom dat je direct oplossingen en antwoorden bedenkt, zodat je ze los kunt gaan laten: de angel is er dan uit.

DOELEN:

Een sectie apart! Dit zijn je positieve gedachten, die jou en je onderneming ergens spannends gaan brengen! Super!

* Schrijf Grote en Kleine Doelen onder elkaar op.
* Beoordeel ze op tijd die je ervoor nodig denkt te hebben om ze te behalen.

*Breek de Grote Doelen vervolgens op in Kleinere Doelen, die makkelijk te behalen zijn, maar die samenwerken om dat Grote Doel mogelijk te maken.

Neem ze allemaal mee naar je agenda, zodat je ze kan inplannen!

WENSEN:

Alle mooie toekomstdromen zet je ook in een lijst. Wie weet kun je sommige wensen al gaan inplannen om bereikbaar te maken! Andere worden misschien verwerkt in een toekomstplan.

Je wensenlijst is een inspirerende lijst van alles wat je nu denkt te willen doen of bereiken, maar die altijd kan en mag veranderen.

Dromen zijn dromen tot je ze een Doel maakt.

REFLECTIE:

Belangrijk: kijk terug op jezelf, je handelingen en je oplossingen. Hier leer je zoveel van! Wees eerlijk tegen jezelf, niemand is perfect.

Is iets (nog) niet naar voldoening gelukt? Beoordeel wat je anders kunt doen en probeer het weer!

Voor meer verdieping in je reflectie kun je ook de STARR-methode proberen. Reflectie zorgt ervoor dat we blijven leren, blijven groeien en onszelf steeds beter leren kennen. Wees er niet bang voor, maar omarm het!

Voorbeelden van lijsten voor een zakelijk journal

 Tips voor je zakelijk journal

 • Plan een vaste tijd en plek in om te journalen.
  Hiermee leer je jezelf een nieuwe gewoonte aan, wat je helpt om het journalen in je systeem te krijgen.
 • Kies een schrift of notitieboek.
  Dat hoeft niet een luxe of nieuwe te zijn, als het maar een is die jij graag ziet en waar je in wilt werken.
 • Uitstraling.
  Hou het sober als je daarvan houdt en maak het zo uitbundig als dat jouw plezier hierin vergroot! Maar bij alles: doe het zoals het voor jou goed voelt.
  Het gebruik van versieringen zoals kleuren, foto’s en andere afbeeldingen zorgt ervoor dat je journal een soort Vision Board of Moodboard wordt. Dat kan erg inspirerend werken!

 Mijn zakelijke & persoonlijke journal

Ik ben mijn zakelijk journal begonnen vanuit mijn persoonlijke: ik wilde niet alles wat zakelijk gerelateerd was tussen mijn persoonlijke mijmeringen hebben; het was niet de juiste plek.

In mijn zakelijke journal kan ik heel veel kwijt over wat mij bezighoudt in mijn onderneming.

En het mooiste is, dat ik het altijd terug kan lezen en kan zien hoe ver ik al ben gekomen en wat ik allemaal al hebt bereikt!

Het belangrijkste voor mij is, dat mijn journal (zakelijk en persoonlijk) een opstap is naar een positieve mindset. Ik schrijf soms vanuit duisternis, omdat ik weet dat ik me daarmee terug het licht in plaats.

Ik hoop dat journalen, op welke manier dan ook, dat voor jou ook kan doen!

Opdracht: Voer een kernwoord van je bedrijf in op Google met een spatie erachteraan (geen enter).
Wat voor suggesties worden gegeven?

Wat vragen mensen aan jou?

Blog onderwerpen vinden door naar vragen te luisteren

Ga in op vragen en opmerkingen.
Niet iedereen zal begrijpen wat jij doet of waarom je dat doet. En dat is prima, want dat geeft jou een kans om erover in gesprek te gaan.
Zo krijg je een goed inzicht in hoe ‘buitenstaanders’ naar jouw werk en bedrijf kijken. Deze gesprekken kun je omzetten in blogposts.

Welke vragen of opmerkingen ga jij beantwoorden op jouw geheel eigen, frisse wijze?

Opdracht: Probeer tijdens een gesprek over jouw bedrijf onderwerpen om over te bloggen eruit te vinden.
Schrijf ze allemaal op.

Actualiteit

Nieuwe dingen en momenten van hypes kunnen heel leuke blogposts worden. Blijf alert op een hype of actualiteit die past bij jouw bedrijf. Kijk eens met een blog-bril naar het journaal of een populaire serie: wat is jouw mening ergens over? Wie is je favoriete personage en waarom (koppel dit bijvoorbeeld aan jouw Ideale Klant of aan een product).

Of kijk naar Moederdag bijvoorbeeld: welke trends zijn daar dit jaar voor? Of hoe hou jij je persoonlijk bezig met deze dag?

Kijk eens op welke verschillende manieren je daar jouw producten of diensten aan kunt koppelen. Dit kun je voor alle feestdagen doen!

En er zijn zat inhaakkalenders op het internet te vinden. Op deze kalenders staan allerlei grappige, serieuze en internationale dagen vermeld waar je over kunt bloggen voor jouw bedrijf.

Deze momenten kun je bijvoorbeeld gebruiken als een anekdote of inleiding voor je blogpost of om je visie erop te delen. Gebruik hier een dosis humor voor de grappige inhakers en maak je lezer aan het lachen. 

Let wel op: gebruik een inhaker en je toon op een manier die past bij je bedrijf en je doelgroep. Je wilt ze vermaken, niet laten schrikken (of erger: afstoten)!

Opdracht: Bedenk een manier (die niet voor de hand liggend is!) waarop jouw producten/diensten voor de eerstvolgende feestdag gebruikt kunnen worden. 
Schrijf daar een blog over.

Van stappenplan naar spannende ontdekkingstocht

Zie je veel stappenplannen voor een onderwerp? Wat voor andere vorm kun jij daaraan geven?
Leid je lezer niet gemoedelijk aan de hand langs alle (saaie) stappen maar stuur haar op een spannende ontdekkingsreis!

Kijk eens waar de stappen naartoe leiden: wat is het einddoel? En hoe kun jij die stappen leuker, anders, verrassender, humoristischer, uitgebreider of juist beknopter maken?

Denk out-of-your-box!

Schat-aan-blog-onderwerpen-vinden

Opdracht: Maak een simpel stappenplan voor een product/dienst en werk elke stap verrassend uit. Niet simpelweg uitschrijven maar bedenk iets unieks!

Van simpel product naar allerlei (onverwachte) toepassingen

Elk product en elke dienst is op verschillende manieren te gebruiken.

Brainstorm eens verrassende toepassingen waarvoor jij denkt dat jouw product of dienst gebruikt kan worden. Wees creatief, het hoeft (nog!) geen werkelijkheid te zijn.

Geef je lezers (en wie weet jezelf) nieuwe inzichten en laat jezelf zien als creatieve denker!

Opdracht: Neem één van je producten of diensten en bedenk een toepassing waar hij nu nog niet voor gebruikt wordt, maar die wel mogelijk is. 
Werk dat idee uit tot een blog.

Een kijkje achter jouw schermen

Durf persoonlijk te zijn. Want je bedrijf dat ben jij. En jij bent een persoon met normen, waarden, interesses en een leven wat bestaat uit je bedrijf en je privé.
Neem dat mee, waar dat relevant is voor wat je wilt vertellen. Een leuke anekdote kan namelijk een fantastische en persoonlijke blog zijn.

Via dit soort blogs leren je (wannahave) klanten de persoon achter het bedrijf beter kennen.

Neem je lezers mee in een kijkje achter jouw schermen. Vertel ze hoe jij te werk gaat voor een bepaalde dienst. Of welke doodles je tekent wanneer je zit te bellen (doodles zijn een teken van creativiteit!).

Heb je een bepaalde dagroutine die je super productief maakt? Of misschien werk je het beste bij een afspeellijst vol keiharde rock op Spotify!

Vertel je lezers daarover, neem ze mee op een inkijkje in jouw bedrijf. Inspireer hen met jouw tips en tricks.

Opdracht: Beschrijf een grappig/serieus/schokkend moment uit je leven en gebruik dat als inleiding naar een blogpost die relevant is voor je bedrijf.

Blog onderwerpen vinden geef een kijkje in je werkdag

Pas op: de ideeën gaan bubbelen!

Als het goed is, heb je nu een flinke dosis inspiratie voor je komende blogs! Met deze lijst ga je lekker aan de slag.
Eenmaal op stoom zul je merken dat nog meer blog onderwerpen vinden steeds gemakkelijker gaat.

De opdrachten zijn simpele oefeningen om anders naar bloggen te kijken. Je krijgt er geen punten voor, maar ze helpen wel je creativiteit op gang.
En de ene opdracht zal je meteen inspiratie geven terwijl de andere het zwarte gat weer opent…dat is oké! Sla die gewoon over en focus je op degene die je wel inspireren. Succes!

Wees niet bang om iets helemaal nieuws te gaan bedenken en denk dus vooral out-of-your-box; verras je lezers (en jezelf)!

Laat alle bubbels vol inspiratie je helpen om blog onderwerpen te vinden

TIPPIE: Zit je toch nog een beetje (erg) vast in het zwarte gat waarin je inspiratie is opgezogen?
Ik help je eraan ontsnappen door met je mee te brainstormen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights