Zakelijke portfolio maken: toon klanten jouw unieke kijk op de wereld! En verover hen!

Een zakelijke portfolio maken, kan je als (creatieve) ondernemer zo ontzettend veel brengen! In zo’n portfolio laat jij jouw mooiste (beeld)materiaal zien waaruit jouw stijl, je missie en je visie blijken. En daar maken jouw Ideale Klanten keihard verbinding mee!

Waar moet je op letten? Wat zet je er allemaal op? En gebruik je alleen beeld of ook tekst? Klinkt overweldigend? Hoeft niet! Want het is jouw zakelijke portfolio en die is naast overtuigend voor je doelgroep ook nog eens ontzettend motiverend voor jezelf om te maken!

Wat is een portfolio?

Een portfolio is een showcase van jouw mooiste projecten. Beelden of tekst waaruit blijkt wat jij kunt, wat jouw unieke stijl is en hier laat jij dat aan je (potentiële) klanten zien.

Het is als het fotoalbum van je oma, waarin jouw (meest gênante) leukste babyfoto’s staan die ze aan iedereen laat zien, omdat ze zo trots op je is.
Hier mag je dus pronken: Flaunt what you’ve got!

Er is niets arrogants aan een mooie, sprekende portfolio; het is bijzonder inspirerend voor (nieuwe) klanten om een kijkje in jouw werk te kunnen nemen. Hierdoor zien of lezen ze of jij degene bent die hun verhaal het best kan tonen aan de wereld.

Zakelijk portfolio maken is als fotoalbum van je oma waar ze zo trots haar kleinkinderen in laat zien.

Wie maken een zakelijk portfolio?

Alle ondernemers die willen laten zien waar zij zo trots op zijn. Trots op een product of dienst voor hun klanten, waar ze hen ontzettend goed mee kunnen helpen.  In een portfolio kunnen die klanten goed bekijken of jullie die ‘Match Made in Heaven zijn’. En gaan ze dus makkelijker over tot een aankoop!

Bijvoorbeeld:

  • Fotografen laten in portfolio’s natuurlijk hun geschoten foto’s zien! Hiermee ziet jouw beoogde klant wat jouw unieke stijl is en heeft daar direct een klik mee…of juist niet. En dat is prima, want jij schift nu het koren van de kaf: jouw Ideale Klant voelt jouw stijl en wil daar meer van voelen!
  • Tekstschrijvers laten delen van hun in opdracht geschreven teksten zien, bijvoorbeeld door interessante quotes te plaatsen uit zo’n tekst. Jouw schrijfstijl is uniek voor jouw website, maar ook heel goed in de juiste ’tone-of-voice’ van je klanten. Dat laat je hier lezen!
  • Architecten showen projecten die ze al hebben afgerond of zelfs waar ze op dat moment nog mee bezig zijn. Zo’n proces wat nog gaande is, is altijd super leuk om te volgen; als meekijker gaan je volgers helemaal meeleven met de voortgang van het project. En daarna willen ze het zelf ook!
  • Schilders tonen hun vakmanschap van dichtbij zodat klanten hun precisiewerk kunnen bewonderen. Of laten juist prachtige of gedurfde kleuren bij projecten zien ter inspiratie voor anderen. Als jouw projecten en je stijl hen aanspreekt, zullen je portfolio-bezoekers zeker meer van je willen weten!
  • Webdesigners laten pagina’s zien die zij voor hun klanten gemaakt hebben, of onderdelen van projecten waar zij aan gewerkt hebben. Hieruit blijkt je vakmanschap, je creativiteit en je persoonlijkheid want er is echt een bepaalde stijl in al je webontwerpen terug te vinden!

Portfolio voor persoonlijke ontwikkeling

Een portfolio kan ook een verslag zijn van wat je allemaal al hebt geleerd, hoe je dat in praktijk hebt gebracht maar ook met alles wat je nog wilt leren om je beste zelf te worden!

In een dergelijk persoonlijk portfolio stel je doelen voor jezelf, die je SMART(I) verwoordt. Hiermee stel jij een inspirerend en vooral motiverend document samen terwijl je aan het leren bent.

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat je altijd kunt blijven doen: dat kan zijn dat je iets nieuws voor je werk wilt leren, of juist dat je een hele omscholing wilt doen.

Door deze persoonlijke ontwikkeling bij te houden in je portfolio heb je een dynamisch verslag van je start, tijdens je ontwikkeling en hoe je het er uiteindelijk van af hebt gebracht. Jouw hele reis in kaart gebracht, prachtig.

Superveel motivatie dus!

Portfolio maken voor je persoonlijke ontwikkeling is heel motiverend

Wat zet je in een zakelijk portfolio?

Die voorbeelden uit (opgeleverde) opdrachten of ideeën waar jouw stijl, je missie en visie het best uit naar voren komen.
Je wilt je bezoekers jouw ziel en zaligheid voor je vak laten zien, jouw passie en ervaring overbrengen zodat zij helemaal enthousiast worden en geïnspireerd raken!

Je wilt je (nieuwe) klanten tonen wat jij voor hen kunt doen.

Jij bent die oma met het minialbum vol gênante vrolijke kinderfoto’s!

Fotografen, tekstschrijvers, webdesigners, huisschilders, tuinmannen, architecten, winkeleigenaren: iedereen heeft projecten om ter inspiratie in een portfolio te zetten!

PSST: Wil jij ook een portfolio maken maar vermeld ik je niet in mijn voorbeelden? Laat dan een reactie achter en dan brainstorm ik met je mee! Vind ik dan weer super inspirerend 🙂

Een aantal voorbeelden!

Fotografen:

  • De mooiste foto’s die hun stijl en visie op zijn best laten zien
  • Kleuradviezen en het resultaat ervan
  • Verschillende locaties en settings om hun creativiteit aan te tonen

Webdesigners:

  • Pagina’s in opdracht gemaakt
  • Onderdelen van projecten waar ze uitermate trots op zijn
  • Verrassende ontwerpen die niet veel gedaan worden.

     Hoveniers:

    • Ontworpen tuinen
    • Borderbeplanting in detail
    • Unieke bestrating

     Winkeleigenaren:

    • Mooie etalages met hun producten
    • Perfecte styling in de winkel
    • De gevel met naam en toenaam

    Zo maak je een zakelijk portfolio

    In een tijd van leven waarin de Wet van Aantrekkingskracht in vele vormen (succesvol) wordt toegepast, kun jij met je zakelijke portfolio je Ideale Klanten aantrekken.

    Want door die beelden en tekst te kiezen die het allerbeste jouw missie, visie en stijl weergeven, trek je die klanten aan die zich daar sterk tot aangetrokken voelen.

    Jouw stijl toont je persoonlijkheid, de reden waarom mensen een diepe klik met jou maken…of juist niet. En dat is ook goed! Scheelt een heleboel gedoe en frustratie wanneer potentiële klanten exact weten hoe jij werkt en wat jouw stijl is.

    jouw zakelijke portfolio maken: 3 vragen om jezelf te stellen

    Begin door eerst goed na te denken over wie jij bent als ‘vak-verslaafde’, hoe jij dat doorvoert in je werk en waarom je missie, visie en dromen zo belangrijk zijn.

     1 Wie ben jij?

    Jij houdt onwijs veel van je vak, weet er van alles en nog meer van en je geniet er ontzettend van om dat in detail aan je (potentiële) klanten te vertellen!

    • Wat zijn je belangrijkste ‘vak-verslaafde’ eigenschappen?
    • Waarmee gaat jouw Ideale Klant die felbegeerde klik met jou maken?
    • Wat zijn jouw USP’s (Unique Selling Points)?

    Tip: check meteen je ‘over mij’ pagina! Klopt het nog met je huidige wensen voor je uitstraling?

    2 Hoe toon je dat in je werk?

    Iedereen heeft een eigen stijl. Want iedereen is uniek! Om te laten zien wie jij bent als vakman of-vrouw en wat jouw persoonlijke stijl is, kijk je naar overeenkomsten in opdrachten waar jij super gelukkig van wordt.

    Dat is jouw stijl, dat is waar jij op ‘aan’ gaat en daar zul je de meeste energie op uitstralen.

    • Is er een vast element wat automatisch altijd weer naar voren komt in jouw opdrachten?
    • Val je vaak terug op een vast patroon om dingen te maken waar je klanten (net als jij) megablij van worden?

    Grote kans dat hier jouw unieke stijl in te vinden is! Dit is hoe jij dat toont in je werk.

    3 Wat zijn jouw missie, je visie en je dromen voor de toekomst?

    Hoe zie jij jezelf als ondernemer-met-een-passie over X-aantal jaren? Wat is jouw ideale toekomstdroom en hoe kom je daar?

    Dit klinkt mogelijk niet als een onderdeel voor je portfolio maar dat mag het wel zijn, want het gaat over de kern van wie jij bent. Persoonlijk en als ondernemer.

    Je doet wat je doet met een verdraaid goede reden, al zeg je het zelf!

    Het maakt je uniek en mensen met gelijke overtuigingen en gevoelens maken bijna onbewust de verbinding dan al met je.

    zakelijke portfolio maken vol positieve energie

    Verzamel je (beeld)materiaal voor je portfolio

    Aan de hand van bovenstaande drie vragen heb je een beter beeld gekregen waar je op kunt letten om je portfolio foto’s en ander materiaal te verzamelen. Vooral als je heel veel verschillende soorten opdrachten hebt gedaan, is het handig om zicht te krijgen op het soort opdrachten dat je GRAAG wilt krijgen.

    Hier is de Wet van Aantrekkingskracht dus weer: wanneer jij precies weet waar jij superblij van wordt, wat jou de meeste positieve energie oplevert en waar jij dansend voor naar je werk gaat…dan straal je dat onbewust uit!

    • Dus kies nu die foto’s voor je portfolio waar jij superblij van wordt en meer van wilt maken.
    • Kies die teksten waar je een gekke blije kriebel in je buik van krijgt omdat jij dat hebt geschreven.

    Kies alle foto’s, video’s, teksten en prototypes uit waar jij zo onwijs trots op bent. Pronk, toon en win de harten van je Ideale Klanten die jou nog meer van dit soort geweldig motiverende en inspirerende opdrachten geven.

    Want zij willen ook die positieve energie van jou ervaren. Geef ze die, op een dienblaadje dat ‘Portfolio’ heet!

    Succes en weet: er zijn geen regels wanneer het om jouw passie draait!

    Opdracht: Voer een kernwoord van je bedrijf in op Google met een spatie erachteraan (geen enter).
    Wat voor suggesties worden gegeven?

    Wat vragen mensen aan jou?

    Blog onderwerpen vinden door naar vragen te luisteren

    Ga in op vragen en opmerkingen.
    Niet iedereen zal begrijpen wat jij doet of waarom je dat doet. En dat is prima, want dat geeft jou een kans om erover in gesprek te gaan.
    Zo krijg je een goed inzicht in hoe ‘buitenstaanders’ naar jouw werk en bedrijf kijken. Deze gesprekken kun je omzetten in blogposts.

    Welke vragen of opmerkingen ga jij beantwoorden op jouw geheel eigen, frisse wijze?

    Opdracht: Probeer tijdens een gesprek over jouw bedrijf onderwerpen om over te bloggen eruit te vinden.
    Schrijf ze allemaal op.

    Actualiteit

    Nieuwe dingen en momenten van hypes kunnen heel leuke blogposts worden. Blijf alert op een hype of actualiteit die past bij jouw bedrijf. Kijk eens met een blog-bril naar het journaal of een populaire serie: wat is jouw mening ergens over? Wie is je favoriete personage en waarom (koppel dit bijvoorbeeld aan jouw Ideale Klant of aan een product).

    Of kijk naar Moederdag bijvoorbeeld: welke trends zijn daar dit jaar voor? Of hoe hou jij je persoonlijk bezig met deze dag?

    Kijk eens op welke verschillende manieren je daar jouw producten of diensten aan kunt koppelen. Dit kun je voor alle feestdagen doen!

    En er zijn zat inhaakkalenders op het internet te vinden. Op deze kalenders staan allerlei grappige, serieuze en internationale dagen vermeld waar je over kunt bloggen voor jouw bedrijf.

    Deze momenten kun je bijvoorbeeld gebruiken als een anekdote of inleiding voor je blogpost of om je visie erop te delen. Gebruik hier een dosis humor voor de grappige inhakers en maak je lezer aan het lachen. 

    Let wel op: gebruik een inhaker en je toon op een manier die past bij je bedrijf en je doelgroep. Je wilt ze vermaken, niet laten schrikken (of erger: afstoten)!

    Opdracht: Bedenk een manier (die niet voor de hand liggend is!) waarop jouw producten/diensten voor de eerstvolgende feestdag gebruikt kunnen worden. 
    Schrijf daar een blog over.

    Van stappenplan naar spannende ontdekkingstocht

    Zie je veel stappenplannen voor een onderwerp? Wat voor andere vorm kun jij daaraan geven?
    Leid je lezer niet gemoedelijk aan de hand langs alle (saaie) stappen maar stuur haar op een spannende ontdekkingsreis!

    Kijk eens waar de stappen naartoe leiden: wat is het einddoel? En hoe kun jij die stappen leuker, anders, verrassender, humoristischer, uitgebreider of juist beknopter maken?

    Denk out-of-your-box!

    Schat-aan-blog-onderwerpen-vinden

    Opdracht: Maak een simpel stappenplan voor een product/dienst en werk elke stap verrassend uit. Niet simpelweg uitschrijven maar bedenk iets unieks!

    Van simpel product naar allerlei (onverwachte) toepassingen

    Elk product en elke dienst is op verschillende manieren te gebruiken.

    Brainstorm eens verrassende toepassingen waarvoor jij denkt dat jouw product of dienst gebruikt kan worden. Wees creatief, het hoeft (nog!) geen werkelijkheid te zijn.

    Geef je lezers (en wie weet jezelf) nieuwe inzichten en laat jezelf zien als creatieve denker!

    Opdracht: Neem één van je producten of diensten en bedenk een toepassing waar hij nu nog niet voor gebruikt wordt, maar die wel mogelijk is. 
    Werk dat idee uit tot een blog.

    Een kijkje achter jouw schermen

    Durf persoonlijk te zijn. Want je bedrijf dat ben jij. En jij bent een persoon met normen, waarden, interesses en een leven wat bestaat uit je bedrijf en je privé.
    Neem dat mee, waar dat relevant is voor wat je wilt vertellen. Een leuke anekdote kan namelijk een fantastische en persoonlijke blog zijn.

    Via dit soort blogs leren je (wannahave) klanten de persoon achter het bedrijf beter kennen.

    Neem je lezers mee in een kijkje achter jouw schermen. Vertel ze hoe jij te werk gaat voor een bepaalde dienst. Of welke doodles je tekent wanneer je zit te bellen (doodles zijn een teken van creativiteit!).

    Heb je een bepaalde dagroutine die je super productief maakt? Of misschien werk je het beste bij een afspeellijst vol keiharde rock op Spotify!

    Vertel je lezers daarover, neem ze mee op een inkijkje in jouw bedrijf. Inspireer hen met jouw tips en tricks.

    Opdracht: Beschrijf een grappig/serieus/schokkend moment uit je leven en gebruik dat als inleiding naar een blogpost die relevant is voor je bedrijf.

    Blog onderwerpen vinden geef een kijkje in je werkdag

    Pas op: de ideeën gaan bubbelen!

    Als het goed is, heb je nu een flinke dosis inspiratie voor je komende blogs! Met deze lijst ga je lekker aan de slag.
    Eenmaal op stoom zul je merken dat nog meer blog onderwerpen vinden steeds gemakkelijker gaat.

    De opdrachten zijn simpele oefeningen om anders naar bloggen te kijken. Je krijgt er geen punten voor, maar ze helpen wel je creativiteit op gang.
    En de ene opdracht zal je meteen inspiratie geven terwijl de andere het zwarte gat weer opent…dat is oké! Sla die gewoon over en focus je op degene die je wel inspireren. Succes!

    Wees niet bang om iets helemaal nieuws te gaan bedenken en denk dus vooral out-of-your-box; verras je lezers (en jezelf)!

    Laat alle bubbels vol inspiratie je helpen om blog onderwerpen te vinden

    TIPPIE: Zit je toch nog een beetje (erg) vast in het zwarte gat waarin je inspiratie is opgezogen?
    Ik help je eraan ontsnappen door met je mee te brainstormen!

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Geverifieerd door MonsterInsights