Wat is focus en hoe ga jij dat gebruiken om nu echt zakelijk te gaan bloggen?

Wat is focus? Focus is je aandacht volledig richten op die ene taak die je op dat moment gaat doen zonder je te laten afleiden door randzaken.

Klinkt best simpel, of niet?

Maar bedenk je dan ook eens hoe vaak je afgeleid wordt. Je telefoon die afgaat of een melding geeft; mailtjes die zich melden met een aandachttrekkend, verdwijnend blokje bovenin je scherm; mensen die te pas en te onpas binnenlopen; dat leuke filmpje op je socials…om maar eens een enkele afleiding te noemen.

Hoe krijg JIJ die focus?

Door bewustwording, oefening en wilskracht. Het is heel simpel: leuke taken kosten geen enkele moeite om aan te beginnen en af te maken.
Nee, het zijn de lastige, moeilijke, saaie taken die (onbewust) een hoge drempel hebben, waardoor elke vorm van afleiding aangegrepen wordt om eraan te ontsnappen!

Hoe krijg je dan toch voor die taken de juiste focus, zodat ze echt gedaan worden?

Wat jij nodig hebt, is:

 • Het helder hebben van die ene (lastige, moeilijke, saaie) taak!
 • De drive om je volledig te concentreren op die ene taak.
 • Een tijdblok waarin je per taak aan het werk gaat.
 • Doorzetten, zeker wanneer het even niet wil of je geen zin meer hebt.
 • Voor ogen houden dat je heel trots en tevreden gaat zijn wanneer je deze punten hebt gedaan! Het is het begin van een nieuwe gewoonte, van het leren van een nieuwe kunde!
Wat is focus? Volg deze 5 stappen om jouw focus te verbeteren: taakafbakening, concentreren, tijdblokken instellen, doorzetten en jezelf applaus geven voor het goede werk!

Wat is focus: stap voor stap

Nu je weet dat focus je enorm zal helpen om eindelijk echt eens die blogs te gaan maken, wil je natuurlijk graag weten hoe dat voor elkaar gaat krijgen!

Focus: heldere taakafbakening

Door je taken duidelijk af te bakenen en uit te splitsen wat je exact moet doen om ze af te maken, zorg je voor overzicht. Je taken zijn nu helder en inzichtelijk; andere taken hoeven geen aandacht te krijgen wanneer jij met die ene taak bezig bent.

Om je volledig te kunnen concentreren, baken je per taak een tijdblok af.

Een voorbeeld van een taakafbakening kan zijn ‘blogonderwerpen bedenken’.

Losse taken:

 • Brainstormen geschikte categorieën
 • Mindmaps maken met ideeën voor onderwerpen
 • Globaal Google Search onderzoek doen naar de gevonden ideeën
 • Op de resultatenpagina’s ontdekken waar mensen nog meer naar zoeken (een vast blokje op de eerste pagina) en gerelateerde zoekopdrachten (onderaan)
 • Lijsten maken van alles wat je te binnen schiet

Dit ga je dus niet doen:

 • De diepte in gaan op Google.
  Je gaat niet elk resultaat uitpluizen op inhoud, je gaat niet alle linkjes doorklikken (rabbit hole anyone?)
 • Alvast concepten schrijven van je meest inspirerende blogonderwerpen
 • Denken dat je dit niet kunt
 • Opgeven
Focus on the step in front of you, not on the whole staircase

Focus: concentratie!

Zet alles uit wat je even niet nodig hebt. En echt, de wereld raakt niet in paniek wanneer jij je telefoon dit tijdblok op stil zet 😉

Wat is focus voor jou persoonlijk? Onderzoek waar jij het beste je concentratie mee bevordert:

 • Complete stilte?
 • (Instrumentale) muziek zachtjes aan om het andere geroezemoes buiten te sluiten?

Wees je er heel bewust van wanneer je afgeleid raakt of wanneer je concentratie dunner wordt. Haal jezelf terug naar je diepe concentratie door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen, andere muziek op te zetten, webpagina’s te sluiten die je afleiden, even een kort moment (max. 5 minuten) iets anders te doen.

Voor iedereen is het iets anders, dit is echt een kwestie van proberen.

Mijn voorbeeld:

Ik concentreer mij het allerbeste door instrumentale muziek zacht aan te hebben. Hiermee voorkom ik afleiding door andere geluiden in en om mijn werkplek. Doordat er natuurlijk niet gezongen wordt in instrumentale muziek word ik ook niet verward in de liedjes.

Wanneer ik voel dat de concentratie afneemt dan maak ik een kop thee en speel heel kort bijvoorbeeld een spelletje op mijn IPad.

Let wel: ik ga NIET in mijn agenda, mailbox of takenlijst kijken! Daarmee weet ik zeker dat ik me niet meer zal kunnen concentreren omdat ik dan zie wat ik allemaal nog meer wil/moet doen.

Afleiding wegnemen dus!

No fine work can be done without concentration, self-sacrifice and toil and doubt van Max Beerbohm

Focus: een tijdblok instellen

Bepaal vooraf een tijdblok waarin je aan die taak gaat werken. Dit is persoonlijk en wat in jouw agenda past. En nu niet gaan zitten knijpen: je zult tijd vrij moeten maken als jij helemaal zelf wilt gaan bloggen!

Door een tijdblok in te stellen, weet je hoe lang je brein op die taak gefocust moet zijn. Je stelt je er dan mentaal op in en de concentratie komt dan vaak makkelijker; je weet immers vooraf al hoe laat je ermee klaar zult zijn!

Het geeft je ook een sterkere motivatie om nog even die laatste krachtsinspanning te doen om net even iets af te maken van die taak voor je tijd afgelopen is. Of om rustig af te bouwen en af te sluiten zodat je klaar bent wanneer je tijd afloopt. Ook een fijn gevoel!

Focus: doorzetten!

Kom op, je kunt het!

Vooral wanneer je geen zin hebt in een bepaalde taak, om welke reden dan ook, kan het zo verleidelijk zijn om er de brui aan te geven wanneer het niet ‘meteen’ lukt of goed gaat.

Dit is zo’n belangrijk omslagpunt, waarbij jij echt jezelf kunt gaan verbeteren! Door nu te verbijten en echt door te zetten (door de zure appel heen te bijten, zeg maar), ga je een onzichtbare drempel over die een volgende keer al veel lager is. Omdat je hem NU hebt genomen!

En wees tevreden met wat je hebt bereikt in dat tijdblok voor die taak:

Je hebt doorgezet en daardoor ben je al veel verder gekomen dan wanneer je had opgegeven!

Focus on the step in front of you, not on the whole staircase

Bergen verzetten

Wanneer jij jezelf leert je volledig te focussen op bepaalde taken dan kun je bergen gaan verzetten. Je krijgt zo ontzettend veel gedaan wanneer je je maar focust!

Dus stel jezelf nogmaals de vraag: wat is focus voor jou en hoe kun jij dat zelf verbeteren?

Focus op zakelijk bloggen

Door te bloggen blijft je website actief, verfrissend en aantrekkelijk voor bezoekers uit je doelgroep. Je zorgt ervoor dat er regelmatig iets nieuws te lezen valt, geeft handige (interne) linkjes naar nog meer informatie en ze leren jouw bedrijf kennen als kundig en betrouwbaar.

Dat is super belangrijk voor ondernemers, dat weet jij!

Bloggen is waarschijnlijk niet jouw kerntaak, maar je wilt het wel serieus gaan doen. Het is niet iets wat je makkelijk ‘even’ doet, er gaat best veel tijd in al die taken zitten en tja, tijd is als sinds het begin der tijden een standaard tekort…

Toch valt het te leren en zoals met alles wat ondernemen betreft: je moet erin investeren! In dit geval niet in geld maar wel in je kostbare tijd.

It always seems impossible until it’s done ~ Nelson Mandela

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een tekstschrijver je blogs te laten schrijven. Dat geeft jou tijd om zelf zakelijk te leren bloggen. En je leert veel van de aangeleverde blogs!

Of je volgt een workshop om de beginselen echt goed te leren.

Toch gaat er ongeacht wat je ook doet of laat tijd in zitten. Een blog schrijft zichzelf niet. Dat moet jij doen. Of laten doen. En ook daar kan ik je mee helpen 😉

Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights