Je hebt je blog geschreven (bloed, zweet en tranen jankten misschien wel constant door je hoofd, als een oorwurm die niet weg wil gaan), maar hij is er. Tijd om hem te publiceren, het levenslicht voor het grote publiek te laten aanschouwen.
Simpelweg je tekst kopiëren naar je CMS…is niet voldoende. Hij mag er ook nog aantrekkelijk uitzien. Maar hoe?!
Met een huisstlijl geef jij elke blog simpel dezelfde uitstraling, die precies past bij jouw bedrijf! En deze leg je vast in een huisstijlhandboek, lekker overzichtelijk en altijd bij de hand.
Een huisstijlhandboek, maar dan voor je blog
Een huisstijl maken voor je blog is werkelijk een fantastisch idee! Het maakt het leven van de blog-schrijvende, drukbezette ondernemer een flink stuk makkelijker! Want met die vaste stijl heb jij in no-time die prachtige blogtekst strak en herkenbaar op je website live staan.
En die vaste stijl, die leg je vast in een huisstijlhandboek. Dit wordt bijvoorbeeld ‘in het groot’ gedaan wanneer een bedrijf een huisstijl aangemeten krijgt. Hierin staan alle regels, kleuren, formaten en wat al niet meer om een bedrijf op alle fronten met dezelfde uitstraling aanwezig te laten zijn.
Voor je blog maak je hem wat simpeler, iets kleinschaliger 😉
Wat houd je bij in je huisstijlhandboek?
Lettertypen
Het belangrijkste kenmerk wat je hetzelfde wilt houden in al je blogs zijn natuurlijk: de lettertypes die je gebruikt.
Kies er maximaal drie: voor je titel (H1), voor tussenkoppen (H2 tm H6) en voor de bodytekst.
Waarom kies je drie lettertypen?
Omdat je een tekst aantrekkelijk én overzichtelijk (makkelijk te scannen voor je bezoeker) wilt maken. Door te kiezen voor verschillende lettertypen op deze posities zorg je ervoor dat die onderdelen echt opvallen in die file aan woorden en zinnen.
Je blogpost wordt er beter leesbaar door. En het staat leuk 🙂
Per lettertype en plaats kies je ook voor:
- Tekengrootte in px (bijvoorbeeld 48px voor de H1)
- Bold, Italic of regulier
Kleuren
Je hebt voor je bedrijf bepaalde kleuren gekozen, die je op je website laat zien. In je logo bijvoorbeeld, maar ook in achtergrondkleuren enzovoorts. Diezelfde kleuren (gelabeld #00000 bijvoorbeeld) gebruik je ook in je blogposts wanneer je daar een kleur wilt toevoegen.
Per kleur leg je in je huisstijl voor je blogs ook vast op welke plaatsen je welke kleuren kunt inzetten. Zo voorkom je dat je alsnog een kleurenconfetti-beleving wordt voor je bezoeker, wanneer je lukraak je bedrijfskleuren door je tekst strooit 😉

Afbeeldingen & foto’s
Elke blogpost (en elke andere webtekst) wordt levendig wanneer je daar enkele afbeeldingen aan toevoegt.
Ook hiervoor geldt dat je er geen verwarrende beleving van wilt maken: kies daarom voor een bepaalde stijl of vaste onderwerpen voor je afbeeldingen en foto’s.
Gebruik je Canva voor het maken van afbeeldingen voor je blog? Dan kun je daar ook een huisstlijl aanmaken, zodat je ook daar altijd de juiste kleuren, vormen en lettertypen bij de hand hebt. Superhandig!
Waarom wil je afbeeldingen vermelden in je huisstijlhandboek? Omdat je per blogpost, en afhankelijk van je humeur misschien wel, je aangetrokken kunt voelen tot verschillende afbeeldingen.
Stel het is hoogzomer, dan ben je waarschijnlijk geneigd te kiezen voor hele felle, zonnige kleuren en afbeeldingen. Terwijl jouw huisstijl en je personal branding meer neutrale kleuren en een kalmer beeld in de foto’s heeft.
Door ook dit onderdeel vast te leggen in je huisstijlhandboek heb je voor jezelf (in deze tijden van wilde aantrekkingskracht door de zomerzon) een houvast om bij je stijl te blijven 🙂
Leg bijvoorbeeld vast:
- Welke beelden er liefst juist wel of niet voorkomen in je foto’s.
Vooral als je gratis stockfoto’s gebruikt, is dit een fijn kenmerk om op te letten. Ik wil bijvoorbeeld geen personen (herkenbaar) in het beeld van mijn stockfoto’s hebben. - Welk thema de uitstraling heeft die bij jouw bedrijf past.
Ben je een natuurliefhebber (zoals ik) dan kun je kiezen voor natuurfoto’s. Deze laten duidelijk zien wat een deel van je personal branding ook is. - Wil je strakke lijnen of organische rondingen?
Dit is vooral belangrijk wanneer je in Canva of een andere tool aan de slag gaat. Passen rondingen het beste bij jouw uitstraling? Vermijd dan de strakke hoeken en lijnen van bepaalde objecten in de tool.
Voorbeeld van een huisstijlhandboek, speciaal voor je blogs
Zo, je weet nu welke onderdelen je voor jezelf helder moet hebben. Tijd om ze vast te gaan leggen!
Dit kun je op zoveel verschillende manieren doen; kies wat voor jou het handigste werkt.
Voorbeelden voor een huisstijlhandboek zijn:
- In Trello
Ik gebruik Trello dagelijks, voor enorm veel dingen die met mijn bedrijf te maken hebben. Ik heb voor mijn huisstijlhandboek een rij met kaarten op het bord De Beschrijfster. Dit bord bewaart alle zaken die ik niet wil (mag, maar zeker wel kán) vergeten.
Deze rij heb ik ‘Huisstijl’ genoemd. Daarin staat 1 kaart: “Huisstijl”. In die kaart heb ik in checklists alle onderdelen benoemd die ik gebruik. Handige referentie, want ik grijp er regelmatig naar!

Huisstijl-kaart in Trello
- In de CMS
In WordPress gebruik ik de Divi Builder. Enorm handig, want hierin kun je sjablonen maken van allerlei pagina’s op je website. In het sjabloon ‘Alle berichten’ staat per onderdeel vast hoe het gepubliceerd gaat worden. Met deze sjabloon heb ik er écht geen omkijken meer naar!
Of andere builders of templates dit ook hebben, dat weet ik niet. Daarvoor moet je in je eigen website back-end kijken. Of je webbouwer vragen.

Sjablonen voor huisstijl in de Divi Builder
- In een notitieboek
Naast een digitale, flexibele database als Trello gebruik ik ook nog altijd notitieboekjes. Hierin schrijf je dus eigenlijk handmatig op wat je ook in Trello zou bijhouden.

Je eigen huisstijlhandboek, in een notitieboekje
Een huisstijl voor je blogs: super efficiënt
Met een huisstijl voor je blogs weet jij dus zeker dat je blogs allemaal dezelfde uitstraling krijgen, precies zoals het bij jouw bedrijf past. Zónder elke keer opnieuw hoeven na te denken wanneer je een blog in je website plakt. Superefficiënt!
In dat huisstijlhandboek schrijf je op:
- Welke lettertypen je gebruikt
- Hoe groot die lettertypen zijn
- Welke kleuren je mag gebruiken
- Welke uitstraling je foto’s en afbeeldingen hebben
- Welk thema je foto’s hebben
TIP: Op dit moment werk je mogelijk alleen aan je website en blogs, maar mocht er een keer een tijd komen dat iemand je daarbij gaat helpen, dan kun je het huisstijlhandboek met diegene delen. Zo weet je zeker dat je ook dan de herkenbaarheid van je blogs bewaart!
Schrijf je zelf je blogs en wil je ontdekken hoe jij een huisstijlhandboek kunt maken? Stuur de postduif (ahum, mail) dan met een berichtje mijn kant op! Even kennismaken is altijd gratis 🙂

0 reacties