Met een blog content plan heb jij de beste start voor het maken van een sterk blog platform!

Je blog content plan is de stap voordat je je content kalender invult: het zijn alle ideeën, ondergebracht in toepasselijke categorieën, waarmee jij je producten, diensten en expertise kunt tonen aan je doelgroep. Klinkt goed, toch?

In het online aanwezig zijn, is maar weinig wat je van jezelf laat zien echt van jou: de social mediakanalen staan jou toe om content op hun platform te delen, maar het is niet jouw platform. Zij kunnen er eigenlijk alles mee doen wat ze willen, of dat nu goed voor jou is of niet…

Je website met blog, dat is jouw platform! Alles wat je hierop plaatst, is van jou en blijft van jou. Tijd dus om dit mooie platform zo efficiënt mogelijk in te gaan zetten! Om te beginnen door je blog content te gaan plannen.

 Wat is een blog content plan?

Het is het plan achter het invullen van je content kalender. Eerst heb je doelen nodig en vaste categorieën waarbinnen al jouw content ‘moet’ vallen, zodat jij het beste uit je blogartikelen kunt halen (i.e. het bereiken van die gestelde doelen).

In het blog content plan staan alle ideeën die jij bedenkt om je categorieën mee te vullen, met inachtneming van data en gebeurtenissen die al vaststaan. En van hieruit kun je ze overnemen in je content kalender. Lekker overzichtelijk!

Jouw blog is het platform voor jouw onderneming

 De stappen

1. Je doelen bepalen om het beste uit je blog content te halen

Wat wil je dat een lezer uit jouw blogartikel leert? Hou het bij 1 doel per blogartikel.
Wat wil je dat hij of zij gaat doen richting jou naar aanleiding van het lezen van dat artikel? Je CTA is die actie richting jou die jij wilt dat je lezer gaat doen

Voorbeelden:

  • Kennis delen zodat je lezer iets nieuws kan leren
  • Informeren over (nieuwe) producten of diensten
  • Inspireren (voor nieuwe mogelijkheden met jouw producten of diensten)

2. Categorieën zijn de kaders waarbinnen jouw content een doel dient

Bepaal voor jezelf welke content categorieën het beste bij jouw onderneming passen.
Kies er 3- 5, dan heb je een mooie verdeling van onderwerpen en je houdt het overzichtelijk.

 Voorbeelden:

  • Een website over sportartikelen kan als categorieën kiezen voor productinnovatie, nieuwe sporthypes op YouTube, dieet, evenementen.
  • Een website over hobbyartikelen kan kiezen voor categorieën als nieuwe producten, tutorials, klant creaties (werkt super voor verbinding maken!), eigen ontwerpen.

3. Brainstorm tijd! Ideeën bedenken onder al je categorieën

Tijd voor creatieve uitspattingen! Bedenk per categorie zoveel mogelijk onderwerpen voor blogartikelen. Eventueel kun je ze daarna groeperen om bijvoorbeeld een serie te maken.

Het nut van de voorgaande twee stappen is dat je nu weet binnen welke kaders jouw ideeën een doel kunnen dienen voor jouw onderneming.

Tip: Boost je creativiteit!

4. Schema’s in bullet points maken

Wat kun je over je ideeën schrijven zodat je het gestelde doel per blogartikel kunt bereiken?
Maak een schema in bullet points om het voorlopige verloop van je blogartikel te beoordelen op doelstelling. Leert je lezer wat jij hem of haar wilt leren? Welke actie richting jou wil je dat ze doen?

5. Verdeel & heers: je content kalender invullen

Met die hele lijst aan categorieën, ideeën en doelen ga je nu een verdeling maken. Dit doe je op basis van het aantal keren per week/maand dat je een blog wilt posten. Bepaal ook de lengte per blogartikel: is elke blog een longread of heb je er ook een paar snelle lezers tussen?
Verdeel ze gelijkmatig en logisch.

Je content kalender is je visuele overzicht van al je plannen, waar ik in dit blogartikel & ook in deze meer over schrijf!

Pin blog content plan in 5 stappen

 Een voorbeeld van een blog content plan in Excel

Voor dit voorbeeld gebruik ik het programma wat zich er misschien wel voor iedereen het makkelijkst voor leent: Excel.

Ik neem een tabblad per categorie, zodat alle ideeën netjes en overzichtelijk blijven.

Kolom 1: alle ideeën onder elkaar
Kolom 2: het doel (+ CTA) per blogartikel
Kolom 3: datum voor publicatie
Kolom 4: thema of focus periode *

 Notitie *: ik werk zelf met focusmaanden.
Dat betekent dat ik per maand een categorie heb waar ik alle blogs op vaste dagen over schrijf.
Loopt er in die maand ook een actie, feestdag of lancering, dan krijgt dat zijn eigen blogartikel extra in die week. Zo hou ik vaste dagen voor vaste (focus)content maar ben ik ook flexibel genoeg om over andere onderwerpen te bloggen.

 Tijd om te oefenen met je blog content plan!

Even kort samengevat:
Met een blog content plan kun jij dus de beste start maken om van jouw blog platform een super waardevolle en interactieve omgeving te maken! 
Het blog content plan geeft je handvaten over het soort onderwerpen wat je kunt gebruiken voor je blog, zodat je je doelen kunt bereiken en niet per ongeluk een fantastisch blogartikel schrijft over wijnmakers in Bourgogne terwijl jouw website over tuinaanleg gaat. Het geeft je dus focus en richting.

Dit soort plannen is nooit in één keer helemaal goed: je moet er altijd aan blijven ’tweaken’ om het zo efficiënt en handig mogelijk te maken. 
Het allerbelangrijkste is dat het je zicht op je toekomstige blogwerkzaamheden geeft, waardoor jij je beter kunt voorbereiden en zo steeds meer kunt groeien tot de ‘go to’ expert in jouw vakgebied.

Plan een content sessie om ideeën op te doen voor online content

Opdracht: Voer een kernwoord van je bedrijf in op Google met een spatie erachteraan (geen enter).
Wat voor suggesties worden gegeven?

Wat vragen mensen aan jou?

Blog onderwerpen vinden door naar vragen te luisteren

Ga in op vragen en opmerkingen.
Niet iedereen zal begrijpen wat jij doet of waarom je dat doet. En dat is prima, want dat geeft jou een kans om erover in gesprek te gaan.
Zo krijg je een goed inzicht in hoe ‘buitenstaanders’ naar jouw werk en bedrijf kijken. Deze gesprekken kun je omzetten in blogposts.

Welke vragen of opmerkingen ga jij beantwoorden op jouw geheel eigen, frisse wijze?

Opdracht: Probeer tijdens een gesprek over jouw bedrijf onderwerpen om over te bloggen eruit te vinden.
Schrijf ze allemaal op.

Actualiteit

Nieuwe dingen en momenten van hypes kunnen heel leuke blogposts worden. Blijf alert op een hype of actualiteit die past bij jouw bedrijf. Kijk eens met een blog-bril naar het journaal of een populaire serie: wat is jouw mening ergens over? Wie is je favoriete personage en waarom (koppel dit bijvoorbeeld aan jouw Ideale Klant of aan een product).

Of kijk naar Moederdag bijvoorbeeld: welke trends zijn daar dit jaar voor? Of hoe hou jij je persoonlijk bezig met deze dag?

Kijk eens op welke verschillende manieren je daar jouw producten of diensten aan kunt koppelen. Dit kun je voor alle feestdagen doen!

En er zijn zat inhaakkalenders op het internet te vinden. Op deze kalenders staan allerlei grappige, serieuze en internationale dagen vermeld waar je over kunt bloggen voor jouw bedrijf.

Deze momenten kun je bijvoorbeeld gebruiken als een anekdote of inleiding voor je blogpost of om je visie erop te delen. Gebruik hier een dosis humor voor de grappige inhakers en maak je lezer aan het lachen. 

Let wel op: gebruik een inhaker en je toon op een manier die past bij je bedrijf en je doelgroep. Je wilt ze vermaken, niet laten schrikken (of erger: afstoten)!

Opdracht: Bedenk een manier (die niet voor de hand liggend is!) waarop jouw producten/diensten voor de eerstvolgende feestdag gebruikt kunnen worden. 
Schrijf daar een blog over.

Van stappenplan naar spannende ontdekkingstocht

Zie je veel stappenplannen voor een onderwerp? Wat voor andere vorm kun jij daaraan geven?
Leid je lezer niet gemoedelijk aan de hand langs alle (saaie) stappen maar stuur haar op een spannende ontdekkingsreis!

Kijk eens waar de stappen naartoe leiden: wat is het einddoel? En hoe kun jij die stappen leuker, anders, verrassender, humoristischer, uitgebreider of juist beknopter maken?

Denk out-of-your-box!

Schat-aan-blog-onderwerpen-vinden

Opdracht: Maak een simpel stappenplan voor een product/dienst en werk elke stap verrassend uit. Niet simpelweg uitschrijven maar bedenk iets unieks!

Van simpel product naar allerlei (onverwachte) toepassingen

Elk product en elke dienst is op verschillende manieren te gebruiken.

Brainstorm eens verrassende toepassingen waarvoor jij denkt dat jouw product of dienst gebruikt kan worden. Wees creatief, het hoeft (nog!) geen werkelijkheid te zijn.

Geef je lezers (en wie weet jezelf) nieuwe inzichten en laat jezelf zien als creatieve denker!

Opdracht: Neem één van je producten of diensten en bedenk een toepassing waar hij nu nog niet voor gebruikt wordt, maar die wel mogelijk is. 
Werk dat idee uit tot een blog.

Een kijkje achter jouw schermen

Durf persoonlijk te zijn. Want je bedrijf dat ben jij. En jij bent een persoon met normen, waarden, interesses en een leven wat bestaat uit je bedrijf en je privé.
Neem dat mee, waar dat relevant is voor wat je wilt vertellen. Een leuke anekdote kan namelijk een fantastische en persoonlijke blog zijn.

Via dit soort blogs leren je (wannahave) klanten de persoon achter het bedrijf beter kennen.

Neem je lezers mee in een kijkje achter jouw schermen. Vertel ze hoe jij te werk gaat voor een bepaalde dienst. Of welke doodles je tekent wanneer je zit te bellen (doodles zijn een teken van creativiteit!).

Heb je een bepaalde dagroutine die je super productief maakt? Of misschien werk je het beste bij een afspeellijst vol keiharde rock op Spotify!

Vertel je lezers daarover, neem ze mee op een inkijkje in jouw bedrijf. Inspireer hen met jouw tips en tricks.

Opdracht: Beschrijf een grappig/serieus/schokkend moment uit je leven en gebruik dat als inleiding naar een blogpost die relevant is voor je bedrijf.

Blog onderwerpen vinden geef een kijkje in je werkdag

Pas op: de ideeën gaan bubbelen!

Als het goed is, heb je nu een flinke dosis inspiratie voor je komende blogs! Met deze lijst ga je lekker aan de slag.
Eenmaal op stoom zul je merken dat nog meer blog onderwerpen vinden steeds gemakkelijker gaat.

De opdrachten zijn simpele oefeningen om anders naar bloggen te kijken. Je krijgt er geen punten voor, maar ze helpen wel je creativiteit op gang.
En de ene opdracht zal je meteen inspiratie geven terwijl de andere het zwarte gat weer opent…dat is oké! Sla die gewoon over en focus je op degene die je wel inspireren. Succes!

Wees niet bang om iets helemaal nieuws te gaan bedenken en denk dus vooral out-of-your-box; verras je lezers (en jezelf)!

Laat alle bubbels vol inspiratie je helpen om blog onderwerpen te vinden

TIPPIE: Zit je toch nog een beetje (erg) vast in het zwarte gat waarin je inspiratie is opgezogen?
Ik help je eraan ontsnappen door met je mee te brainstormen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights