Ik stond er bijna op: een klein bosje viooltjes, levenslustig bloeiend en groeiend tussen de leisteentjes van ons tuinpad. Wat een kracht!
Waarom stond ik er dan op, kun je je afvragen, want blauwe bloempjes tussen de grijze steentjes moet toch opvallen?
Niet als er nogal wat onkruid omheen groeit. Onkruid met een missie: to take over the world! Of toch in ieder geval mijn tuin…
Nietsontziende groene guerrillastrijders die over de lijken van schattige kleine blauwe viooltjes gaan om hun doel te bereiken: de frisse tuinaarde aan de andere kant van het pad.
Gelukkig zag ik deze glimlachende blauwe schatjes :).
Ze lijken zo kwetsbaar tegenover de scherpe steentjes. Tere blaadjes in zachtblauw op een steeltje dat meebuigt op de bries. Aaibaar en vertederend.
Het onkruid werd verwijderd; ze gingen niet zonder tegenstribbelen maar ik overwon!
Nu staan ze vrij en blij, die viooltjes, tussen de leisteentjes, net buiten de border.
De barre condities van hun verkozen thuis houdt ze niet tegen in hun charmante grootsheid. Met een minimaal beetje grond, verdwaald uit de naastgelegen borders, en wat regenwater leven ze hier hun beste leven.
Ze klagen nooit, de viooltjes, ook al hangen ze er soms een beetje sip bij; een druppeltje water doet ze meteen weer dansen van plezier.
Een viooltje laat zich niet kisten, ze zijn vet stoer deze kleintjes.
De hommels landen er soms op, maar dat vinden ze toch iets te zwaar, die tere krachtpatsers. Ze buigen door, je hoort ze bijna kreunen en steunen. En wanneer de hongerige hommel dan verder vliegt op zijn queeste naar nectar en stuifmeel dan zuchten ze van opluchting en kijken hem opgelucht na.
Ik loop nu altijd met een grote boog om ze heen, bewonder hun lieftalligheid, geef ze een druppeltje water wanneer er even geen regen is en aai de zachtheid van hun blauwe kroontjes.
Wonderbaarlijk sterke plantjes, die viooltjes.
Er zit geen chagrijnig sapje in een viooltje. Ze zijn altijd blij, waar ze ook staan en wat ze ook overkomt: een grote voet, een dikke hommel, een nieuwsgierige kat…
Altijd vrolijk, die viooltjes!
Ik wil ook zijn zoals de viooltjes 🙂
Ik wil ook wel zijn zoals dit roze bloemenhart 🙂
Een creatieve schrijfoefening
Soms wil het schrijven niet zo lekker vlotten. Voelt het als een verplichting en lijkt het alsof elke vorm van inspiratie verstoppertje speelt…en mij niet gevraagd heeft mee te spelen.
Wanneer mij dit overkomt dan doe ik graag een schrijfoefening. Dat kan van alles zijn: van steekwoorden om je dag op te schrijven tot een willekeurige kleurrijke beschrijving van een alledaags voorwerp.
Als het de creatieve schrijfsapjes maar in beweging brengt!
Van foto naar verhaal
Een andere fijne schrijfoefening is het schrijven met ‘prompts’: inspiratiewoorden om een beschrijving vanuit je eigen fantasie bij te maken.
Maar tijdens het scrollen door mijn ernstig volle fotoalbums op mijn telefoon bedacht ik een nieuwe schrijfoefening:
Het verhaal bij de foto
Wie zouden hier wonen? Ik kreeg spontaan schrijfinspiratie bij deze foto, genomen op Ibiza!
Neem een foto uit je album, eentje waarbij je meteen een sprankje inspiratie voelt :).
Het hoeft niet een foto te zijn voor je bedrijf; ik denk juist dat het leuker is voor deze oefening om een ‘uit het leven gegrepen’ foto te kiezen.
Verzamel verhaal-elementen uit je foto:
- Waar is de foto genomen?
Op vakantie, een feest, in de tuin, op straat, waar? - Wat voelde je op het moment dat je die foto nam?
Hoe blij/gelukkig/jolig/teleurgesteld/verdrietig was je op dat moment?
Een verhaal raakt wanneer het uit het echte leven gedeeld wordt en dat zijn niet alleen de blije verhalen. - Welke verrassende elementen zitten er in de foto?
Staat er nog net een grijnzende vreemdeling in beeld? Zwaait er iemand? Zit er een tegenstelling in het beeld?
Bekijk de foto intens goed en probeer iets verrassends erin te ontdekken. En verrassend is een breed woord: geef er je eigen draai aan 🙂 - Wanneer is de foto genomen?
Was je aan het werk? Op vakantie? stond je in de file? Op je verjaardag?
Vertel dat smeuiige, grappige, vertederende, verdrietige verhaal. Schrijf alsof je tegen iemand praat, of iemand een berichtje stuurt. Schrijf zoals je bent.
Maak de foto interessant, spannend of humoristisch voor iemand die er niet bij was.
Je kent het vast wel: uren turen naar vakantiefoto’s van iemand en proberen geïnteresseerd te blijven. Maar jij was er niet bij! En je hebt niet de emoties, de ambiance, de temperatuur (noem het maar op) erbij om de levendige herinnering van de foto te voelen.
Omarm je eigen creatieve schrijfplezier
Waarom zou je dit doen, verhaaltjes schrijven bij de foto’s uit je digitale album? En belangrijker: waarom zou je erover willen bloggen?!
Door verhaaltjes te schrijven puur voor je eigen creatieve schrijfplezier help je je eigen inspiratie fit te worden!
Wanneer jij graag wilt bloggen voor je mooie bedrijf maar nog niet je eigen blogstijl en -stem hebt gevonden dan helpen creatieve schrijfoefeningen je om dat te ontwikkelen.
Ik gebruik hiervoor mijn eigen foto’s die anders alleen maar ether-stof liggen te verzamelen, bijna compleet vergeten tenzij ik erdoorheen scrol omdat ik iets zoek…zo jammer, want ja, ik maakte die foto’s ooit met een reden en een emotie.
‘Vroegah’ was het altijd spanning ten top om je fotorolletje op te halen bij de fotozaak.
Waren ze allemaal gelukt? Niet over- of onderbelicht? Geen halve hoofden? Scherp?
Het was elke keer okselklotsend stressen 😉
Hoe anders is het nu, met honderden digitale foto’s die je direct kunt bekijken?!
Door persoonlijke foto’s te gebruiken voor deze creatieve schrijfoefening leren mijn lezers mij ten eerste beter kennen: ik laat jullie meeleven in een avontuur of ervaring in mijn leven.
Met een persoonlijk verhaal kan ik jullie tonen wie ik echt ben, wat ik belangrijk vind in het leven, waar ik heel veel waarde aan hecht en waar ik immens veel plezier uit haal 🙂
En het is leuk!
‘Oude’ foto’s gebruiken, het verhaal ervan herinneren en delen.
Dus omarm je eigen creatieve schrijfplezier en vertel jouw verhalen bij je foto’s! Maak er persoonlijke blogjes van waarin jouw doelgroep je wat beter kan leren kennen.
En oefen met schrijven in je eigen stem en stijl 🙂
Het is een nieuwe serie hier op mijn blog, dus als je het interessant vindt, lees dan gezellig mee!
TIPS!
Elke blog kun je (in stukjes) delen op je social mediakanalen. Zeker een persoonlijke foto met jouw eigen verhaal erbij kan prima naar je Instagram, Facebook, LinkedIn enzovoorts.
Wil je liever meer doen (converteren) met je fotoverhaal?
Gebruik dit verhaal dan als een rode draad voor je (converterende) blogpost. Schrijf hiermee je inleiding en sluit die al met een elegant ezelsbruggetje naar het daadwerkelijke doel van je blogpost.
Geen idee hoe ik dat bedoel en ben je daar wel heul erg nieuwsgierig naar?
Op mijn contactpagina vind je alle mogelijke manieren om mij je vragen te stellen of een (vrijblijvende eerste) afspraak te maken 🙂
0 reacties