Als ondernemer kun je niet iedereen helpen. Ergens moet je een keuze maken, liefst voor de klanten waar jij heel blij van wordt: je Ideale Klanten. Maar hoe vind je die? Daarvoor ga jij je doelgroepen bepalen en ik leg je uit hoe je dát doet.
Wat is een doelgroep?
Een doelgroep is een selecte groep mensen, waarvan jij weet dat ze behoefte hebben aan jouw product of dienst. Wanneer jij begrijpt wie jouw doelgroep is (of doelgroepen zijn), dan weet je zoveel beter hoe je ze kunt bereiken: met je blogs, de invulling van je home en andere vaste pagina’s en je social media.
Maar hoe vind jij je doelgroep?!
Zo ga jij je doelgroepen bepalen
Binnen jouw bedrijf heb je waarschijnlijk meerdere producten of diensten die je aanbiedt, passend bij de verschillende problemen van je klanten die jij kunt oplossen. Het is dus niet zo dat er maar één klant voor al jouw diensten is; het zijn er meerdere: je doelgroepen.
Verkoop jij bijvoorbeeld inheemse planten en geef je lezingen over beplanting, dan zijn dat twee verschillende doelgroepen. Ze zijn beide diep geïnteresseerd in planten, maar de ene wil planten kopen en de andere wil kennis vergaren. In sommige gevallen wil die ene klant beide, maar in de meeste gevallen willen je klanten één van de twee.
Die klanten met verschillende interesses zijn dus je doelgroepen voor dat product of aanbod. Om die kleinere groepjes mensen per product of dienst te ontdekken, ga je een aantal stappen nemen:
1. Ken je klanten
Als je al een tijdje ondernemer bent, dan heb je al een paar klanten geholpen. Daar heb je al een stukje waardevolle informatie voor jouw Persona’s!
- Waarom kwam deze klant bij jou?
- Hoe heeft ze je gevonden?
- Hoe verliep de samenwerking?
- Wat voor persoon is die klant?
- Komen er vooral mannen, vrouwen of allebei bij mij aankloppen?
- Bij meerdere klanten: zijn er gelijkenissen tussen je klanten?
Als je nog geen klanten hebt gehad, dan zijn er andere stappen die je gaat nemen om achter een doelgroep-profiel te komen:
- Hoe kun jij je beoogde klanten Fantastisch helpen?
- Wie zou jij het liefst willen hebben als klanten? Wat voor soort bedrijven of mensen (interesses)?
- Luister, kijk en praat om te ontdekken wie gebaat kan zijn bij jouw diensten of producten. Wat voor werk doen zij? Wat vinden zij belangrijk om fijn te werken? Hoe kan jij hen helpen?
Het is deels het betere giswerk en voor jezelf bepalen met wie jij het liefst wilt samenwerken en waarom. Je staat aan het begin van je ondernemersreis en hoe mooi is het dan dat jij nu kunt bedenken wie jij als Ideale Klant ziet!
Naast het stukje data verzamelen, is het ook goed om te bedenken dat jij er niet alleen bent om je klanten te helpen met je diensten of producten; je hebt zelf ook de touwtjes in handen om te sturen aan wie jij wilt verkopen.
Heb jij niets met de trendsetters in mode, maar wel met de mensen die duurzame materialen en methodes voor kleding ontwikkelen? Dan is dat je doelgroep. Wie kun je daarbinnen als Persona opstellen?


2. Maak een Persona
Een persona of profiel is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant, van je doelgroep. Je beschrijft voor jezelf wat voor iemand een ‘gemiddelde’ persoon uit je volledige doelgroep is.
Door je doelgroepen een eigen ‘gezicht’ te geven, kun je je teksten (blogs, social media posts, gesprekken) veel persoonlijker voor hen maken: je weet immers waar ze wakker van liggen en jij hebt de oplossing.
Maak een fictieve weergave van je persona(‘s).
Schrijf op:
- Hoe zij (of hij) heet
- Hoe oud ze is
- Wat voor bedrijf ze heeft/wat voor werk ze doet
- Wat ze belangrijk vindt: duurzaamheid, reizen, gezin, etc.
- Wat zijn haar favoriete vrijetijdsbestedingen?
- Wat wil ze graag voor de toekomst?
- Welke social media gebruikt ze?
- En andere punten die jouw helpen een scherp profiel te maken.
Ben je niet zo’n schrijver? Maak dan een simpele lijst met bullet points onder elkaar. Die bullet points zijn alle punten van hierboven, beschreven in korte zinnen of steekwoorden.
Wil je hem wat creatiever en inspirerender maken? In Canva kun je een persona maken, compleet met een foto erbij (fictief of stockfoto). Het zal je ongetwijfeld opvallen, maar een persona maken, lijkt verdraaid veel op het maken van een (fictieve) cv 😉
De kracht van een goed omschreven Persona is, dat je die persoon ‘kent’: je weet de vragen die ze wil stellen en jij geeft daar in je blogs antwoord op. Alsof je rechtstreeks tegen haar praat. Fictief converseren met je klanten 🙂
3. Maak groepjes van je doelgroepen
De meeste bedrijven, hoe klein ook, hebben meerdere doelgroepen. Dit verschil kan bijvoorbeeld zitten in klanten die willen leren zelf iets te doen en klanten die graag het kant en klare product willen kopen.
Deze twee ideale klanten benader je op twee verschillende manieren, helemaal afgestemd op hun vragen, problemen of wensen. Door je persona’s zo volledig mogelijk op te schrijven, leer je ze herkennen en begrijpen.
Een aantal voorbeelden van doelgroepen bepalen binnen één bedrijf:
- Een huisschilder: de ene klant wil zijn huis laten schilderen en een andere klant wil klein onderhoud laten doen.
- Een kapper: de ene klant wil een permanent en een andere klant wil haar lange lokken doneren.
- Een fotograaf: de ene klant wil portretfoto’s en een andere klant wil huwelijksfoto’s.
Bedenk bij elk onderdeel van je aanbod een passende persona 🙂

Doelgroepen bepalen: klanten met dezelfde wensen, pijnen en verlangens horen bijelkaar
Doelgroepen bepalen voor jouw bedrijf
Het is belangrijk om je doelgroepen goed te bepalen voor je bedrijf, of je nu een zzp’er, kleine ondernemer of een groot bedrijf bent. Door deze kennis van je doelgroep kun jij gericht op hén je boodschap overbrengen: kom bij mij, ik help je!
Daarom is het bepalen van je doelgroepen oh zo belangrijk.
Wil je meer weten over je doelgroep bepalen en daarbij een persona (of meerdere) maken? Neem dan contact met me op. Kennismaken is altijd gratis en vrijblijvend 🙂
0 reacties